مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : علوم پزشکی تهران
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر نبی شریعتی فر دکتر شهرام شعیبی
اساتید مشاور : دکتر غلامرضا جاهد خانیکی دکتر مریم امیر احمدی
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های محمد رضایی
زمینه و هدف: استفاده روز افزون از آفت کش ها در عرصه کشاورزی، بدون در نظر گرفتن مطالعات سم شناسی و عوارض آنها، مي توانند سبب بروز مخاطرات جدي در سلامت انسان گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان 58 آفت کش ها در نمونه های آرد و نان مصرفی در نانوایی های شهر تهران در سال 1392 با استفاده از کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی می باشد.
روش تحقیق: نمونه گیری بصورت تصادفی از نانوایی های سطح شهر تهران با در نظر گرفتن مناطق 22 گانه شهری و طرح خوشه ای سیستماتیک انجام شده است. در اين مطالعه جمعاً 40 نمونه آرد گندم به همراه 40 نمونه نان تهیه شده از همان آرد به صورت همزمان جمع آوری شده اند. استخراج با استفاده از استونیتریل و آبگیری با سولفات منیزیوم در حضور نمک طعام و پاک سازی با استفاده از یک آمین نوع اول و دوم Primary secondary amine(PSA) انجام گرفت. سپس نمونه ها با استفاده از کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که10 درصد(4 نمونه) از آردها دارای باقیمانده آفت کش در سطوح مختلف بوده اند. 2 نمونه آرد سنگک آلوده به مالاتیون(96/50 و 088/62 نانوگرم در گرم)، 1 نمونه آرد فانتزی آلوده به 2,4-DDE (88/19 نانوگرم در گرم) و 1 نمونه آرد بربری آلوده به 2,4-DDE( 7/13 نانوگرم در گرم) نمونه های آلوده را شامل شده اند، که همگی کمتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران آلودگی داشته اند. لازم به ذکر است در نمونه های نان مربوط به آرد های آلوده هیچ آفت کشی شناسایی نشده است.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه حاکی از ایمنی آرد و نان های مصرفی در شهر تهران از نظر حضور باقیمانده آفت کش ها می باشد.
پیام حاصل از تحقیق: نتایج این مطالعه می تواند به کنترل هر چه بیشتر باقیمانده آفت کش ها در محصولات کشاورزی خصوصاً گندم تاکید نموده و جهت برنامه ریزی های کوتاه و بلند مدت صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
کلمات کلیدی: ایمنی مواد غذایی، آرد گندم، نان، باقیمانده آفت کش، کروماتوگرافی گازی.