بررسی وضعیت نمایه سازی مجلات لاتین مصوب علوم پزشکی کشور در نمایه نامه های معتبر بین المللی و بررسی علل و عوامل آن طی فاصله سالهای 2005-2010
1393/12/15 12:43:08
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : دانشگاه علوم پزشکی تهران
تاریخ دفاع : 1391/04/27
اساتید راهنما : دکتر فریدون آزاده
اساتید مشاور : دکتر سید جواد قاضی میر سعید
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های عبدالاحد نبی اللهی
زمینه و هدف: مجلات یکی از بسترهای مهم به منظور تبادل اطلاعات در دنیای کنونی بین محققان محسوب میشوند.این مطالعه با هدف بررسی وضعیت نمایه سازی مجلات لاتین مصوب حوزه علوم پزشکی کشور در پایگاه اطلاعاتی معتبر بین المللی و تبیین علل و عوامل آن در فاصله سال های 2005-2010 انجام شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضرمطالعهای پیمایشی توصیفی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه مجلات علمی لاتین مصوب وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی کشور میباشد که در هنگام انجام پژوهش شامل83 عنوان مجله بود. ابزار جمع آوري داده ها، سیاهه وارسی کنترل شده محقق ساخته است که روایی آن توسط ازسوی اعضاي هیات علمی و متخصصین حوزه وابسته به تایید رسید و ضریب پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 90% برآورد گردید. داده های پس از گرداوری با استفاده از نرم افزار spss16 در راستای پاسخگویی به اهداف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میزان رشد مجلات لاتین مصوب حوزه علوم پزشکی در پایگاه اطلاعاتی پاب مد نشان داد که در این تاکنون عناوین کمی از مجلات لاتین مصوب پزشکی تنها 8 عنوان (کمتراز 10 درصد)در این پایگاه نمایه شده اند. هم چنین در نمایه استنادی علوم جهان اسلام نیز یافته ها نشان داد که آهنگ رشد نمایه شدن مجلات در این پایگاه روندی صعودی داشته، طوری که تا سال 2010 ، 50 عنوان از مجلات لاتین حوزه پزشکی در آن نمایه شده است. مقایسه معیارهای نمایه سازی مجلات در پایگاه اطلاعاتی پاب مد با 75عنوان مجله نمایه نشده نشان داد که معیارهای اطلاعات کتابشناختی در تمامی مجلات رعایت شده، 5.4 درصد مجلات وبگاه مستقل نداشتند. در 23 عنوان مجله نمایه نشده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز تأخیر زمانی انتشار در26.1درصد مجلات و داشتن وبگاه تخصصی در 8.7 درصد مجلات رعایت نشده بود.
نتیجه گیری: مقایسه معیارهای نمایانی با مجلات نمایه نشده درپایگاه استنادی جهان اسلام نتایج نشان داد که امکان دسترسي بر خط نويسندگان، سردبير و داوران به مقالات در اکثر نشریات نمایه نشده رعایت شده بود. هم چنین در مجلات نمایه نشده در پاب مد صفحه خانگی وبگاه مجله به زبان انگلیسی در تنها یک عنوان از مجلات وب سایت مجله در دسترس نبود و یا لینک ارتباطی از سازمان مادر به وبگاه مجله داده نشده بود. ارزیابی پیوسته مجلات علمی کشور به صورت جامع و بر اساس آخرین معیارهای پذیرش نمایه سازی مجلات در نمایه نامه های معتبر بین المللی باید بیش از پیش مد نظر کمیسیون نشریات علوم پزشکی قرار گیرد.