مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : گیلان
تاریخ دفاع : 1392/06/09
اساتید راهنما : دکتر عبدالله حاتم زاده
اساتید مشاور : معظم حسن پور اصیل
اساتید داور : دکتر محمود قاسم نژاد دکتر جمالعلی الفتی
مشاهده سایر پایان نامه های سمانه عبدالمحمدی
شوری یکی از تنش¬های محیطی است که باعث تغییرات شدید در رشد، فیزیولوژی و متابولیسم گیاهان می¬شود. هم¬چنین موجب تغییرات بیوشیمیایی مختلف و پاسخ¬های فیزیولوژیک شده و تقریبا روی تمام فرآیندهای گیاهی تأثیر می¬گذارد. سالیسیلیک اسید به عنوان یک فنل طبیعی، تنظیم کننده رشد بوده و پروسه¬های فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه را تنظیم می¬کند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک چند گیاه زینتی کشت شده در فضای آزاد تحت شرایط تنش شوری انجام شد. این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور، سالیسیلیک اسید در دو سطح (0 و 2 میلی¬مول) و سه سطح شوری با کلرید سدیم (0، 50 و 100 میلی¬مول برای بنفشه و میمون) و (0، 100 و 150 میلی¬مول برای مینا چمنی و شب¬بو) بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در گلخانه¬ی آموزشی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان اجرا شد. پارامترهای مختلف شامل ارتفاع گیاه، وزن¬تر ساقه، وزن¬تر ریشه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه و طول ریشه مورد بررسی قرار گرفت و هم¬چنین میزان محتوای نسبی آب برگ، آنزیم پراکسیداز، مالون دی¬آلدهید، پروتئین، کلروفیل a و b اندازه¬گیری شدند. در تنش شوری تمامی پارامترهای رشدی گیاهان و میزان محتوای نسبی آب برگ، پروتئین، کلروفیل a وb کاهش یافت. نتایج نشان داد که میزان مالون دی¬آلدهید و آنزیم پراکسیداز افزایش یافت. افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز تحت تنش شوری نشان دهنده توانایی برای تجزیه رادیکال¬های آزاد اکسیژن است و با کاربرد سالیسیلیک اسید مقدار این آنزیم در شرایط تنش شوری افزایش یافت. کاربرد سالیسیلیک اسید سبب افزایش تمام پارامترهای رشد، میزان پروتئین، کلروفیل a وb و محتوای نسبی آب برگ شد و در نهایت سالیسیلیک اسید با اثر حفاظتی خود سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدها شد.