اثرات کاربرد پس از برداشت ظروف بسته¬بندی نانوکامپوزیتی و کلرید¬کلسیم بر ماندگاری وخواص کیفی میوه گیلاس رقم سیاه مشهد
1394/03/13 18:48:02
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : دانشگاه ارومیه
تاریخ دفاع : 1391/07/15
اساتید راهنما : دکتر لطفعلی ناصری-دکتر محسن اسمعیلی
اساتید مشاور :
اساتید داور : دکتر رسول جلیلی مرندی-دکترمحمد علیزاده
مشاهده سایر پایان نامه های خه بات زندی ناوگران
ميوه گيلاس بعد از برداشت به سرعت فاسد شده و در برخي موارد بدون كيفيت ظاهري بدست مصرف كننده مي¬رسد. دلايل اصلي زوال گيلاس كاهش وزن، تغييرات رنگ، نرمي، فرورفتگي سطحي، قهوه اي شدن میوه و كاهش اسيديته می¬باشد. امروزه با ظهور فن¬آوری نانو و تولید نانوکامپوزیت¬های ضد باکتریایی مختلف با خواص منحصر به فرد، استفاده از این بسته¬های جدید بیش از سایر پوشش¬ ها مورد توجه قرار گرفته¬اند. آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی انجام شد. در اين پژوهش اثر چهار نوع ظروف نانو کامپوزیتی با ترکیبات مختلف پلی اتیلن پلیمرسیلیکاتی (ANSC-PE3)، پلی اتیلن محتوی نانونقره (ANSP-PE4)، پلی پروپیلن محتوی نانو نقره (ANSP-PP2)، پلی پروپیلن سیلیکاتی (ANSC-PP1) وظروف پلیمرهای معمولی با کلرید کلسیم در غلظت¬هاي (0، 2 و 4) درصد بر عمر پس از برداشت و كيفيت ميوه¬هاي گیلاس رقم سیاه مشهد طول22و 45 روز نگهداري در دماي 5/0 درجه سانتيگراد و رطوبت نسبي 85 تا 95 درصد مورد مطالعه قرار گرفت. صفات کیفی میوه شامل آنتی اکسیدان کل، آنزیم کاتالاز، آنزیم پلی فنل اکسیداز، سفتي بافت ميوه، ویتامین ث، مواد جامد محلول، فنول كل، شاخص قهوه¬ای شدن دم میوه¬، درصد کاهش وزن، اسیدهای آلی قابل تیتراسیون، pH آب میوه، خصوصیات کیفی و شاخص پوسیدگی ارزيابي شدند. کاربرد بسته¬های نانو با تیمار کلرید کلسیم 2 درصد به طور معنی داری باعث حفظ میزان آنتی اکسیدان کل، فنول کل، سفتی و ویتامین ث در طی 45 روز انبارداری گردید. بیشترین مقدار اسید آلی قابل تیتراسیون و کمترین میزان پوسیدگی¬ با کلرید کلسیم صفر ،2و4 درصد به ترتیب در بسته های نانو نسبت به پلیمر معمولی بود. همچنین بسته های نانو(نقره- پلی پروپیلن) و نانو(سیلیکات- پلی اتیلن) با کلرید کلسیم 2 درصد به ترتیب میزان آنزیم کاتالاز و پلی فنل اکسیداز بیشتری را نسبت به سایر تیمارها حفظ کرد. درصد کاهش وزن در بسته های نانو (سیلیکات- پلی اتیلن) نسبت به بسته های پلیمر معمولی به طور معنی اثرات ساده¬ی بسته¬های نانو و همچنین کلرید¬کلسیم 2 درصد باعث حفظ مواد جامد محلول شد. تیمار بسته¬های (نانو نقره-پلی پروپیلن) و (نانو نقره- پلی اتیلن) باعث حفظ بیشتر سبزینگی دم میوه گیلاس رقم سیاه مشهد شد. نتايج اين پژوهش نشان داد كه استفاده از بسته های نانو کامپوزیت وکلرید کلسیم 2 درصد مي¬تواند به عنوان راهبرد مؤثري در تكنولوژي پس از برداشت ميوه گیلاس رقم سیاه مشهد معرفي گردد.