مقطع : دکتری
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما :
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های علیرضا غلامی بادی
امثال و حکم یکی از کهن ترین تراوش¬های ذهن و اندیشه ی روشن هوشمندان گمنام است که از دور دست های تاریخ به یادگار مانده است . در آن روزگارانی که ساکنان نجیب و شریف ایران کهن از نعمت خواندن و نوشتن بی بهره بودند و در برابر هجوم حوادث ، سوانح و بلایا سر به جیب تفکّر فرو می¬بردند و عصاره ی آن را در عبارتی بس موجز می گنجاندند . این واژه های مروارید گونه در قالب امثال و حکم در طی اعصار و قرون از سینه ای به سینه ای و از نسلی به نسلی منتقل گردیده تا این که امروزیان از این ماترک به عنوان فرهنگ غنی فارسی یاد می کنند ، به آن می نازند و بر خود می بالند ، پس باید قدر این گنجینه ی گران بها را دانست و در ثبت و ضبط آن کوشید و به آیندگان سپرد .
نگارنده بر حسب عشق و علاقه ی وافر به ایران کهن و ادبیّات فولکلوریک ، وظیفه ی خود دانست موضوع رساله اش را فرهنگ موضوعی امثال و حکم فارسی برگزیند تا شاید بتواند اندک خدمتی هر چند ناچیز انجام داده باشد ، لذا پس از دو سال تحقیق ، تفحّص و مطالعه ی کتب امثال و حکم ، مدخل¬های اصلی و فرعی را از کتاب های امثال و حکم دهخدا ، شکورزاده ، دهگان ، ذوالفقاری و بهمنیار انتخاب نمود ؛ از اين تلاش ها ، مجموعه ای حاصل گردیده که فرا روی دوستداران ادبیّات عامّه است. اوراقی که دارای یک مقدمه و کلیات با محتوای سخناني راجع به امثال و حکم است و متن اصلی که در بردارنده¬ی بیش از 1000 موضوع کاربردی است که در نوع خود درخور توجّه است و در پایان ، واژه نامه¬ای که حاوی معانی لغات مشکل متن مي باشد .
از آن جا که امثال و حکم در ایران اسلامی مخاطبان بی شماری دارد قطعاً تهیه¬ی چنین فرهنگی علاقه مندان را در مسیر راهشان راهنمایی می کند ، امید است این طبقه بندی موضوعی امثال و حکم ، چشم انداز گسترده ای از زمینه¬ی ذهن ایرانی را در دسترس خوانندگان قرار داده ، آنان را با متداول ترین ، جالب¬ترین و ژرف ترین اندیشه های ایرانی آشنا سازد .