سمیه فاتحیان سمیه فاتحیان
1393/11/04 15:24:04
کنفرانس های جعلی و نامعتبر

افزایش نجومی داوطلبین حضور در مقاطع تحصیلات تکمیلی و به طبع آن افزایش تعداد پایان نامه ها و تقاضا برای ارائه مقالات باعث شده است افرادی سودجو از این ظرفیت استفاده کرده و با راه اندازی کنفرانس های جعلی و نامعتبر داخلی و بعضا خارجی اقدام به کلاه برداری از دانشجویان و اساتید می نمایند؛ پدیده ای که طی چند سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است، بطوری که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تیرماه امسال با صدور اطلاعیه ضمن هشدار به وجود «نشریات و کنفرانس های جعلی» خواستار دقت دانشجویان، اساتید و پژوهشگران در ارسال و پرداخت هزینه مقالات خود کرد.

در این اطلاعیه که به معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی سراسر کشور درباره «کنفرانس های نامعتبر و جعلی» هشدار داده شده، آورده شده است: از طریق وب‌سایت‌های خود که توسط افراد سودجو اداره می‌شوند، و با فریب دادن نویسندگان و دریافت هزینه‌های بالا، بدون انجام فرآیند داوری و به سرعت مقاله‌های آنها را مورد پذیرش قرار می دهند.

راهکارهایی جهت تشخیص کنفرانسهای بی کیفیت و جعلی:

- عدم انجام فرایند داوری مقالات

- پذیرش مقالات بی کیفیت و غیر مرتبط با محورهای کنفرانس

- داشتن محورهای کلی، ضعیف و عدم نوآوری و جدید بودن محورها

- دادن خدمات غیر موجه همانند ارائه گواهی پذیرش قبل از انجام داوری و برگزاری کنفرانس

- کنفرانس هایی که لقب بین المللی انتخاب نموده اند و حتی دارای وب سایت انگلیسی نمی باشند. و یا بخش انگلیسی آن به قدری ضعیف بوده که امکان شرکت نویسنده خارجی در آن وجود نداشته باشد.

- حالت افراط و تفریط در کمیته علمی کنفرانس ها حالت اول: استفاده گسترده از اسامی اساتید معروف و قرار دادن لوگوی دانشگاههای مختلف در وبسایت کنفرانس - و حالت دوم: عدم داشتن کمیته علمی مناسب و در خور کنفرانس

- به کاربردن عنوان چندین رشته مختلف در عنوان کنفرانس همانند: "همایش .. برق، الکترونیک و کامپیوتر"

منبع: شبکه پژوهشگران ایرانی

می پسندم (14) دیدگاه (1) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی