محمد محسن حقیقی محمد محسن حقیقی
1393/12/16 12:07:01
انرژی‌های تجدیدپذیر و اهمیت آن

استفاده از انرژی‌های نو و تجدیدپذیر و اهمیت آن

افزایش دمای اتمسفر کره‌ی زمین در چندین سال گذشته در پی استفاده‌ی بی‌رویه از سوخت‌های فسیلی و آزاد شدن مقدار چشمگیر گازهای گلخانه‌ای و اثرات آن بر شرایط جوی کره‌ی زمین، اهمیت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را چندین برابر کرده است. افزایش گازهای گلخانه‌ای تا مرز هشدار موجب شده است که امروزه کشور‌های صنعتی و پیشرفته، استفاده از انرژی‌های پاک را در اولویت برنامه‌ریزی انرژی خود قرار دهند.

انرژی پاک به انرژی اتلاق می‌شود که از منابعی که به طور پیوسته تجدید می‌شوند، مانند انرژی تابش خورشید، باد، باران، امواج، جزر و مد و انرژی گرمایی زمین بدست می‌آید. حدود 16% انرژی مصرفی جهان از منابع تجدیدپذیر
تامین می‌شود. میزان استفاده از انرژی باد با نرخ سالیانه 30% در حال افزایش است، که تا اواخر سال 2012 ظرفیت نصب شده در جهان 282482 مگاوات بوده است. همچنین در انتهای سال 2012 ظرفیت فوتوولتایک (PV) در سرتاسر جهان 100000 مگاوات بوده است.

نمودار رشد استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان

پتانسیل انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران

اﻳﺮان، ﺳﺮﺷﺎر از ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺮژي ﺗﺠﺪﻳﺪﭘﺬﻳﺮ و ﺗﺠﺪﻳﺪﻧﺎﭘﺬﻳﺮ اﺳﺖ. ﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ﺟﻐﺮاﻓﻴﺎﻳﻲ ﻛﺸﻮر اﻳﺮان ﻣﻮﺟﺐ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻨﺒﻊ ﺑﺴﻴﺎر ﺑﺰرﮔﻲ از اﻧﺮژي ﺧﻮرﺷﻴﺪ و ﺑﺎد در آن ﻣﻮﺟﻮد ﺑﺎﺷﺪ. اﻳﻦ دو ﻣﻨﺒﻊ اﻧﺮژي ﺗﺠﺪﻳﺪﭘﺬﻳﺮ، راﻳﮕﺎن و ﺑﺎ ﻣﺤﻴﻂ زﻳﺴﺖ ﺳﺎزﮔﺎر ﻫﺴﺘﻨﺪ.

انرژی باد: ﺑﺮرﺳﻲ آﻣﺎر ده ﺳﺎﻟﻪ وزش ﺑﺎد در اﻳﺴﺘﮕﺎهﻫﺎي ﺳﻴﻨﻮﭘﺘﻴﻚ ﻛﺸﻮر اﻳﺮان ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﺑﺴﻴﺎري از نقاط اﻳﺮان پتانسیل ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺑﺮق ﺑﺎدي وﺟﻮد دارد. با توجه به وجود مناطق بادخیز، بستر مناسبی جهت گسترش بهره‌برداری از توربین‌های بادی فراهم می‌باشد. یکی از مهمترین پروژه‌های انجام شده در زمینه‌ی انرژی بادی تهیه اطلس بادی کشور بوده است که پروژه مذکور در سازمان انـرژی‌های نـو ایـران صورت گرفته و به عنوان یکی از پروژه‌های ملی در صنعت

اطلس انرژی باد در ایران (سازمان انرژی‌های نو ایران)

 

انرژی باد محسوب می‌گردد. طبق اطلس بادی تهیه شده و بر اساس اطلاعات دریافتی از 60 ایستگاه و در مناطق مختلف کشور، میزان ظرفیت اسمی سایتها در حدود 60000 مگاوات می‌باشد. بر پایه‌ی پیش‌بینی‌های صورت گرفته، میزان انرژی قابل استحصال بادی کشور از لحاظ اقتصادی بالغ بر 18000 مگاوات تخمین زده می‌شود که موید پتانسیل قابل توجه کشور در زمینه‌ی استفاده از انرژی باد بوده و بیان‌گر لزوم توجه به فرهنگ‌سازی و حمایت از بخش‌های خصوصی فعال در این زمینه است.

انرژی خورشید: کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی آن، دارای پتانسیل قابل توجهی جهت استفاده از انرژی خورشید است و اهمیت به این موقعیت خدادادی می‌تواند برکات بسیاری داشته باشد. طبق آمار، میانگین تعداد روز‌های آفتابی در ایران 300 روز است که بیش از دو سوم روزهای سال است و با توجه به زاویه‌ی تابش آفتاب، به طور میانگین انرژی تابشی بر سطح زمین برابر با 5/4 کیلووات‌ساعت بر متر مربع است و از پتانسیل قابل توجهی جهت استفاده از انرژی خورشید و سرمایه‌گذاری در این زمینه برخوردار است.

اطلس انرژی تابشی آفتاب در ایران (سازمان انرژی‌های نو ایران)

می پسندم دیدگاه (0) اشتراک گذاری گزارش به پلیس علمی