استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی (IFRS) و زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر(XBRL)در ایران
چکیده:
نوشتار پیش رو به ضرورت همآهنگسازی و همگرایی استانداردهای حسابداری و گزارشگری مالی بینالمللی و اجرایی شدن زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL) تمرکز دارد . از این رو پس از توضیحاتی مختصر در باره استاندارهای بین المللی (IFRS) ، و بیان مزایا بکار گیری استاندارهای بین المللی و چالشهای پیش رو ، به نقش اینتر نت در گزارشگری مالی و تعریف زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر ( XBRL) می پردازیم و به اختصار به توضیح ویژگیها و بیان فرایند گزارش دهی این زبان گزارشگری می پردازیم .
مقدمه:
تلاشها برای پاسخ به تقاضای فزایندهی سرمایهگذاران ، قانونگذاران، حسابرسان، دانشگاهیان و سایر ذینفعان ، مبنی بر تدوین استانداردهای حسابداری واحد با کیفیت و همچنین رشد تجارت بین المللی و جریا نهای سرمایه و پیوستگی اقتصادی فزاینده طی دو دهه ی گذشته، منجر به تمایل به هماهنگ سازی استاندارد های حسابداری در میان كشور ها شده است.
قواعد هیأت استانداردهای حسابداری بینالمللی دربارهی گزارشگری مالی در بیش از یکصد کشور دنیا گسترش یافته است.در کشور ما نیز، استانداردهای حسابداری بر پایهی استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی تهیه و تدوین میشوند. به علاوه، بر اساس درخواست سازمان بورس و اوراقبهادار ، کمیتهی تدوین استانداردهای حسابداری سازمان حسابرسی اجازهی استفاده از استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی را به شرکتهای فهرست شده در بورس اوراقبهادار را داده است.
استانداردهای گزارشگری مالی (IFRS)
اندازه ی معمول هر چیز را که بر پایه ی قرارداد ، سنت یا تصمیم سازمانی مبنا و پیمانه ی اندازه گیری درنظر گرفته شده استاندارد می گویند . استانداردهای گزارشگری مالی (IFRS) مقررات حسابداری هستند كه هیأت استانداردهای حسابداری (IASB ) كه یك نهاد مستقل در لندن است، وضع می کند. هدف هیأت مزبور وضع مقرراتی است كه شركتهای سراسر جهان به صورت یكنواخت در گزارشگری مالی به کار گیرند.
IASB هدف رسمی خود را چنین بیان میكند:
"مجموعه های واحد از استانداردهای جهانی حسابداری قابل درك و قابل اجرا و در جهت منافع عمومی كه اطلاعاتی با كیفیت بالا، شفاف و قابل مقایسه را در صور تهای مالی و سایر گزار شهای مالی تضمین میكنند تا به فعالان بازارهای جهانی سرمایه و سایراستفاده كنندگانی كه تصمیمات اقتصادی می گیرند، كمك كند".
اولین نكته ی قابل توجه در این بیانیه، این است كه IASBبه وضوح آگاه است كه IFRS در ابتدا برای مشاركت کنندگان در بازارهای جهانی گسترش یافته اند و طبق معمول این استاندارد سازی پر از شعارهایی نظیر: با كیفیت بالا، شفاف ، قابل مقایسه ، و در جهت منافع عموم ، است. مجامع حرفه ای ، مؤسسات مالی ، سازما نهای تجاری، سیاستمداران، استادان، كتا بهای درسی، مجله های تجاری و روزنامه ها، معمولاَ فقط بر مبنای چنین واژه های خوشایندی، از توسعه ی IFRS حمایت میكنند.
برخی از صاحبنظران نگرانند که در شرایط وجود فشار سیاسی برای همگرایی استانداردها این امر بر کیفیت کار تاثیر نامطلوب بگذارد. از این رو، هیأت بینالمللی استانداردهای حسابداری متعهد شده که قبل از الزامی کردن استاندارد یکسان «شناسایی درآمد» آن را به نظرخواهی عمومی بگذارد.
حل تنوع در رویههای حسابداری و گزارشگری مالی ضرورتی آشکار است. مدیران اجرایی ارشد و مدیران مالی ارشد در واحدهای تجاری چند ملیتی کسب و کار را در محیط جهانی انجام میدهند. این گروه از مدیران اجرایی هر روز با موضوع حکمرانی مقررات متنوع حسابداری در کشورهایی که در آنها فعالیت میکنند روبهرو میشوند. روش یکنواخت نگهداری اطلاعات مالی و گزارشگری، بعضی از تفسیرها و مشکلاتی را که هم اکنون این شرکتها و ذینفعان شان با آن روبهرو هستند مرتفع خواهد کرد» مشاهده ادامه مطلب
