چکیده :

واکنش ارقام برنج به نیتروژن یکسان نبوده و افزایش مصرف نیتروژن نتایج مثبت و منفی متفاوتی را در ارقام برنج ایجاد می کند. به منظور بررسي اثر مقادیر نيتروژن روي عملكرد دانه ارقام برنج، آزمايشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوك كامل تصادفي با چهار تكرار در مزرعه پژوهشی واقع در شهرستان ساري در سال 1390 اجرا شد. سطوح صفر، 69 و 138 كيلوگرم نیتروژن در هكتار به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ های نعمت، ندا، خزر، شيرودي و طارم محلی برنج به عنوان عامل فرعي بودند. نتايج نشان داد عملكرد دانه، كاه و عملكرد بيولوژيك و ارتفاع گياه در سطح احتمال يك درصد در سطوح نيتروژن معني دار شد. ارتفاع گياه رقم طارم بيشترين و رقم ندا كمترين بود. مصرف 138 كيلوگرم نيتروژن در هكتار بيشترين و شاهد عدم مصرف كود نيتروژن كمترين عملكرد دانه، كاه، بيولوژيك و ارتفاع گياه حاصل شد. عملكرد دانه با مصرف 69 و 138 كيلوگرم نيتروژن در هكتار نسبت به شاهد به ترتيب 25 و 32 درصد افزايش داشت و با افزايش مصرف نيتروژن عملكرد دانه افزایش یافت. رقم ندا با 3/6095 كيلوگرم در هكتار بيشترين و رقم خزر با 7/4046 كيلوگرم در هكتار كمترين عملكرد دانه را توليد كردند. عملكرد كاه و بيولوژيك رقم طارم و رقم خزر بيشترين و كمترين بودند. مهمترین جزء عملکرد در روند اصلاح ارقام برنج نیز تعداد خوشه چه در خوشه و تعداد خوشه در كپه شناسایی شد که در روند اصلاح برنج از ارقام قدیمی به جدید صفت تعداد خوشه چه در خوشه کاهش و بر عکس تعداد خوشه در كپه افزایش یافت.

کلید واژگان :

برنج، نيتروژن، عملكرد دانه، ارقام.



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک