چکیده :

زمینه و هدف: بروز مقاومت‌های دارویی علیه داروهای ضد میکروبی شیمیایی، سبب توجه به استفاده از گیاهان دارویی در درمان عفونت‌ها شده است. هدف از این تحقیق بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس دو گونه گل گندم بر روی سه گونه باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک جدا شده از نمونه‌های بالینی می‌باشد. مواد و روش‌ها: گیاهان مورد آزمایش از شهرستان مرند در استان آذربایجان شرقی ایران جمع آوری شد و توسط گیاه شناسان سازمان جهاد کشاورزی، به عنوان گل گندم (Centaurea depressa M.B.) و گل گندم آبی (Centaurea cyanus L.) مورد تایید واقع شدند. اسانس آن‌ها (ساقه و برگ) به روش تقطیر با بخار آب به وسیله‌ی کلونجر استخراج و بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس با روش انتشار چاهکی بر باکتری‌های مذکور انجام گرفت. ترکیبات اسانس‌های مورد مطالعه با تزریق در دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی (GC/Ms) مشخص گردید. نتایج: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اسانس هر دو گیاه مورد بررسی اثر میکروب کشی دارد. در این بین بیشترین اثر روی سویه‌ی اشریشیاکلی می‌باشد و نتایج حاصل از GC/MS از اسانس گل گندم 28 ترکیب و از اسانس گل گندم آبی 32 ترکیب شناسایی شد. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که می‌توان علف‌های هرز را در گروه گیاهان دارویی با خواص آنتی باکتریال در نظر گرفت. می‌بایست اثرات آن‌ها در شرایط In vivo ارزیابی شود و برای مصرف نمودن آن‌ها به عنوان جایگزینی برای داروهای شیمیایی معمول در درمان عفونت‌ها، مواد موثره آن‌ها به دقت مشخص شود.

کلید واژگان :

اسانس، گل گندم، کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی، استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، اشریشیا کلی



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک