مقدّمه: AGRP، يك نرو پپتيد مترشحه از هستة کمانی هیپوتالاموس است و نقش مهمّي در تعادل انرژي، كنترل وزن و دريافت غذا ايفا مي¬كند. گزارش شده است که شرایط منفی تعادل انرژی، موجب افزایش مقادیر AGRP میشود و با ایجاد شرایط مثبت تعادل انرژی ( بازسازی منابع انرژی) متوقّف میشود. هدف از اجراي اين پژوهش، بررسي اثر مصرف قند خوراکی (گلوکز) پس از یک فعّالیّت دایرهای مقاومتی بر روی AGRP، انسولین و گلوکز پلاسماست. مواد و روش: براي اين منظور 16 کشتیگیر آزادکار جوان (سن,22/29±./9 وزن 75/45±12/9 و شاخص تودة بدنیBMI 26/23±2/60) به طور تصادفی انتخاب شدند و مجدداً به طور تصادفی به2 گروه قند (1 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، تعداد 8 نفر) و گروه آب) تعداد 8 نفر تقسیم شدند. از آزمودنیها خواسته شد یک فعّالیّت دایرهای مبتنی بر فنون کشتی ( WTBCE) را اجرا کنند. نمونهگیری خونی در سه مرحله، قبل، بلافاصله پس از فعّالیّت و 90 دقیقه پس از خوراندن محلول گلوکز انجام شد. جهت اندازه¬گيري AGRP پلاسما از كيت تجاري ELISA استفاده شد. دادهها با استفاده از روش آناليز واريانس در اندازهگیریهای مکرّر و آزمون تعقیبی LSD در سطح معناداری P<0/05 بررسی شد. يافتهها: تفاوت معناداری در سطوح AGRP (P001) و انسولین پلاسما (P001) هم در نقاط زمانی و هم بین گروهها مشاهده گردید که این تغییرات در میزان گلوکز پلاسما فقط در نقاط زمانی معنادار بوده است (P033). استفاده از تحلیل آماری نشان داد که گروه قند دارای سطوح AGRP پایین تر و انسولین بالاتری نسبت به گروه آب بوده است. نتيجهگيري: افزایش سطوح AGRP پلاسمایی بلافاصله بعد از فعّالیّت، حاکی از آن است که فعّالیّت حاد طرّاحیشده موجب تحلیل انرژی و ایجاد تعادل منفی انرژی شده است. همچنین نشان داده شد که مصرف قند خوراکی موجب افزایش مقادیر گلوکز پلاسمایی و با افزایش رهایش انسولین توانسته ازدیاد سطوح AGRP ناشی از فعّالیّت شدید را مهار نماید. بنابراین شاید بتوان گفت که اثر اشتهاآوری پس از یک فعّالیّت شدید از طریق AGRP اعمال شده و بالارفت این پپتید برای بازسازی ذخایر از دست رفتة انرژی ضروری میباشد.
کلید واژگان :AGRP، انسولین، فعّالیّت WTBCE، کشتیگیران آزادکار.
ارزش ریالی : 1200000 ریال
با پرداخت الکترونیک