چکیده :

چکیده استفاده از خاصیت ضدمیکروبی گلسنگ¬ها می¬تواند از جمله روش¬های همگام با طبیعت و کم¬خطر در مدیریت بیماری¬های گیاهی باشد. در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی عصاره¬های استونی، متانولی و کلروفرمی پنج گونه گلسنگ بومی شامل Ramalina capitaat، Xanthoparmelia stenophylla، Umbilicaria cylindrica و Rhizoplaca crysoleuca شناسایی شد. گونه Anamylopsora pulcherrima جمع¬آوری شده از ارتفاعات مشگین¬شهر و داران جلفا علیه قارچ Fusarium oxysporum و باکتری Ralstonia solanacearum عوامل پوسیدگی سیب¬زمینی در شرایط آزمایشگاه به روش دیسک¬گذاری و حداقل غلظت بازدارنده و کشنده و نیز شرایط شبیه¬سازی شده انبار مورد بررسی قرار گرفت. دیسک حاوی حلال خنثی د¬ی¬متیل¬سولفوکساید به عنوان شاهد منفی و دیسک حاوی بنومیل 2/0% و دیسک آنتی¬بیوگرام جنتامایسین به عنوان شاهدان مثبت به ترتیب برای قارچ و باکتری در نظر گرفته شد. عصاره¬ گلسنگ¬های مورد بررسی روی قارچ مذکور تأثیری نداشتند، در حالی که عصاره کلروفورمی گلسنگ R. capitata فعالیت ضدباکتریایی قابل توجهی روی باکتری مذکور نشان دادند. عصاره گلسنگ¬های R. chrysoleuca و R. capitata بازدارنده¬تر و کشنده¬تر از بقیه علیه باکتری بودند. بررسی انباری با آغشته کردن غده¬های سیب¬زمینی با عصاره¬های منتخب گلسنگی بعد از مایه¬زنی با باکتری بیماریزا نشان داد که بیش از 80% عصاره¬ها خاصیت پیشگیری کننده داشتند و بیشترین مقدار محافظت از سیب¬زمینی مربوط به عصاره متانولی گلسنگ R. capitata بود. عصاره¬های گلسنگی مورد بررسی می¬تواند به عنوان یک فرآورده بیولوژیکی جایگزین فرآورده¬های شیمیایی مدنظر قرار گیرد.

کلید واژگان :

 آنتی¬میکروبیال  حداقل غلظت بازدارنده  حداقل غلظت کشنده  کنترل طبیعی  مهار زیستی



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک