چکیده :

مقدمه: بستني از جمله فرآورده هاي لبني است که به دليل دارا بودن ترکيبات مغذي، محيطي مناسب جهت فعاليت انواع ميکروارگانيسم ها مي باشدکه در صورت عدم رعايت بهداشت در مراحل توليد، نگهداري و عرضه مي تواند باعث بروز مسموميت و ايجاد بيماري هاي روده اي در بين مصرف کنندگان گردد. هدف از انجام اين مطالعه بررسي آلودگي باکتريايي در بستني هاي سنتي (غير پاستوريزه) و بستني هاي پاستوريزه در شهر اراک بود. روش بررسي: نمونه هاي مورد مطالعه از مراکز عرضه اين محصول در سطح شهر اراک با استفاده از روش نمونه گيري خوشه اي تک مرحله اي جمع آوري گرديد. شهر اراک به 5 بخش تقسيم شده و هر بخش به عنوان يک خوشه محسوب و سپس بر اساس ميزان تراکم عرضه بستني در هر خوشه تعداد نمونه ها بطور تصادفي انتخاب گرديد که مجموعا 110 نمونه بوده و شامل 70 نمونه بستني غيرپاستوريزه (سنتي) و 40 نمونه بستني پاستوريزه که از تير تا آذرماه 1390 به مدت 6 ماه تهيه و در شرايط استريل با حفظ زنجيره سرد به آزمايشگاه ميکروبيولوژي منتقل شده و طبق استاندارد ملي ايران آزمونهاي استافيلوکوکوس آرئوس کواگلاز مثبت با استفاده از محيط کشت برد پارکر آگار و کلي فرم ها با محيط کشت ويولت رد بايل آگار و براي جداسازي سالمونلا از محيط هاي کشت سالمونلا شيگلا آگار، بريليانت گرين آگار و بيسموت سولفيت آگار و در نهايت انجام تستهاي تائيدي انجام پذيرفت. يافته ها: نتايج اين بررسي نشان داد 57.14 درصد (40 نمونه) از نمونه هاي غير پاستوريزه، غيرقابل مصرف و باکتريهاي موجود در آنها عبارت بودند از: استافيلوکوکوس اورئوس کواگلاز مثبت (50%)، گونه هاي کلبسيلا (28.54%)، اشريشيا کلي (85.42%). در بستني هاي پاستوريزه، 30 درصد (12 نمونه) از نمونه ها غير قابل مصرف بودند و باکتريهاي موجود در آنها عبارت بودند از: اشريشيا کلي (25%)، استافيلوکوک اورئوس کواگلاز مثبت (10%)، کلبسيلا نومونيه (20%). تمامي نمونه ها از نظر سالمونلا منفي بوده اند. نتيجه گيري: نتايج اين بررسي نمايانگر وضعيت نامطلوب بستني هاي سنتي و پاستوريزه شهر اراک از نظر آلودگي باکتريايي مي باشد.

کلید واژگان :

كليد واژه: آلودگي ميکروبي، ايمني مواد غذايي، بستني، پاستوريزه، سنتي



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک