چکیده :

زمینه و اهداف: نشان داده شده که روغن دانه هویج دارای ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن بالایی می باشد که نشانگر ذخیره بسیار مناسب آنتی اکسیدانتهای طبیعی در دانه یاد شده است. به همین ترتیب ظرفیت خنثی نمودن رادیکالی و توانایی بالای این عصاره در محافظت لیپیدهای غشا، DNA و پروتئین های در مقابل رادیکالهای آزاد در شرایط آزمایشگاهی گزارش شده است. هدف از این مطالعه نشان دادن تاثیر عصاره دانه هویج بر روی میزان پراکسیداسیون لیپیدی ظرفیت آنتی اکسیدانت و سطح پاراکسونار پلاسمایی در رت و نقش حفاظتی آن در مقابل استرس اکسیداتیو القا شده بوسیله جنتامایسین می باشد. روش بررسی:‌ چهل رت نر بالغ بطور تصادفی به 5 گروه هشت تایی تقسیم شدند. گروه اول (کنترل) روزانه نیم میلی لیتر محلول دی متیل سولفواکسید، گروه دوم روزانه نیم میلی لیتر محلول دی متیل سولفواکسید حاوی 200mg/kg عصاره، گروه سوم روزانه نیم میلی لیتر محلول دی متیل سولفواکسید حاوی 400mg/kg عصاره، گروه چهارم روزانه نیم میلی لیتر محلول دی متیل سولفواکسید حاوی 400mg/kg عصاره همراه با 5mg/kg جنتامایسین و گروه پنجم نیم میلی لیتر محلول دی متیل سولفواکسید همراه با 5mg/kg جنتامایسین به مدت 24 روز به صورت داخل پریتوانی دریافت نمودند. یک روز بعد از آخرین تزریق، ازتمامی حیوانات خونگیری بعمل آمد. برای بررسی پراکسیداسیون لیپیدی در پلاسما مالون دی آلدئید با استفاده از واکنش تیوباربیتوریک اسید اندازه گیری گردید. میزان آنتی اکسیدانت تام، میزان فعالیت پاراکسوناز و آریل استراز پلاسما با روشهای استاندارد اندازه گیری شدند. یافته ها: سطح پلاسمایی آنتی اکسیدانی در گروه سوم بیشترین و در گروه پنجم کمترین مقدار بدست آمد. هم چنین اختلاف معنی داری بین غلظت آن در گروه دوم و چهارم با گروه کنترل مشاهده نشد. میانگین غلظت پلاسمایی مالون دی آلدئید برابر 2.3±0.11، 2.1±0.10 و 3.4±0.15 نانو مدل در میلی لیتر به ترتیب در گروه کنترل، گروه سوم و گروه پنجم محاسبه گردید که بررسیهای آماری اختلاف معنی داری را ما بین گروه پنجم و سایر گروهها نشان داد. سطح فعالیت آنزیم پاراکسوناز در گروه سوم افزایش و در گروه پنجم کاهش، در حالی که تغییر معنی داری در گروههای دوم و چهارم نسبت به گروه کنترل مشاهده نگردید. نتیجه گیری: مصرف عصاره دانه هویج به میزان 400mg/kg/day با افزایش سطح آنتی اکسیدانتهای خون و بالابردن میزان فعالیت پاراکسوناز، پراکسیداسیون لیپیدها را کاهش و استرس اکسیداتیو را مهار می کند. همچنین این عصاره اتانولی نقش حفاظتی مناسبی در مقابل ترکیبات توکسیک و آپوپتیک ایفا می کند.

کلید واژگان :

جنتامایسین - عصاره دانه هویج - پاراکسوناز و پراکسیداسیون لیپیدی



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک