سیب زمینی از جمله گیاهانی است که سالیانه خسارت فراوانی در حین انبارداری به غده آن وارد شده و رایج ترین روش کنترل آن استفاده از ترکیبات زیان آور شیمیایی می باشد. استفاده از خاصیت ضدمیکروبی گلسنگ ها می تواند از روش های همگام با طبیعت و کمخطر در مدیریت بیماری باشد. در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی عصاره های استونی، متانولی و کلروفرمی پنج گونه گلسنگ از ارتفاعات مشگین شهر و جلفا، علیه یک قارچ و یک باکتری عامل پوسیدگی سیب زمینی در شرایط آزمایشگاه و انبار به روش دیسک گذاری و حداقل غلظت بازدارنده و کشنده مورد بررسی قرار گرفت. دیسک حاوی حلال DMSO به عنوان کنترل منفی و از دیسک حاوی بنومیل 0/2% و دیسک آنتی بیوگرام جنتامایسین به عنوان کنترل مثبت به ترتیب برای قارچ و باکتری در نظر گرفته شد. بررسی قطر هاله بازدارنده نشان داد که عصاره های گلسنگ مورد بررسی روی قارچ تأثیری نداشت، در حالی که عصاره متانولی گلسنگ R. capitata، فعالیت ضدباکتریایی در خور توجهی روی باکتری مذکور نشان دادند. عصاره گلسنگ های R. chrysoleuca و R. capitata بازدارنده تر و کشنده تر از بقیه بودند. بررسی انباری با آغشته کردن غده های سیب زمینی با عصاره های منتخب گلسنگی بعد از مایهزنی با باکتری بررسی نشان داد که بیش از 80% عصارهها علیه باکتری خاصیت پیشگیری کننده داشتند و بیشترین مقدار محافظت از سیبزمینی مربوط به عصاره متانولی گلسنگR. capitata با 91/69 درصد باقیمانده غده بود. بنابراین، عصاره های گلسنگی مورد بررسی می تواند به عنوان یک فرآورده بیولوژیکی جایگزین فرآورده های شیمیایی مدنظر قرار گیرد.
کلید واژگان :خاصیت ضد میکروبی گلسنگ، Fusarium sambucinum، Dickeya chrysanthemi
ارزش ریالی : 300000 ریال
با پرداخت الکترونیک