چکیده :

پرتو دهي مواد غذائي فرآيندي است كاربردي كه بر اساس استفاده از يكي از چشمه هاي پرتوزا (كبالت 60 يا سزيم 137 ) يا پرتو هاي ايكس و الكترون هاي توليد شده از منابع ماشيني (چشمه هاي يونساز )كه در پرتوفرآوري موادغذائي،براي كاهش بار ميكروبي مواد غذائي و انهدام ميكروب هاي بيماريزاي خاص ویا جلوگيري از جوانه زدن محصولات غده اي مانند سيب زميني و پياز و جلو گيري از خسارات آفات و حشرات انباري در زمان رسيدن محصول و نيز افزايش زمان نگهداري بعضي از محصولات فاسد شدني از طريق به تاخير انداختن فعاليت هاي آنزيمي وكاهش بار ميكروبي بكار مي رود . در انواع تجهيزات پرتو دهي ، كنترل فرآيند پرتو دهي مواد غذائي، مستلزم استفاده از روش هاي مورد قبول براي پايش عوامل فيزيكي فرآيند و اندازه گيري دز جذب شده است . پرتوهای گاما تشعشعات الکترومغناطیسی هستند که از هسته های برانگیخته شده کبالت 60 و سزیم 137 ساطع می شود.این اشعه از اهمیت ویژه ای در نگهداری مواد غذایی برخوردار است.اشعه مذکور ارزانترین شکل اشعه جهت نگهداری مواد غذایی می باشد. بر خلاف تابش های بتا ، تابش های گاما از قدرت نفوذ بسیار خوبی بر خوردار هستند.نیمه عمر کبالت 60 پنج سال و نیمه عمر سزیم 137 سی سال می باشد. پرتوهای ایکس از طریق بمباران فلزات سنگین توسط الکترونهایی با سرعت زیاد در یک لوله ی خلأ تولید میشود. هنگام بررسی اثرپرتو برروی میکروارگانیسمها ،چندفاکتوربایددر نظرقرارگیرد که عبارتنداز: -تعداد و نوع میکروارگانیسم ها - ترکیب محلول های سوسپانسیون(موادغذایی) - حضور یا عدم حضور اکسیژن - حالت فیزیکی ماده غذایی - سن میکروارگانیسمها

کلید واژگان :

اشعه یونیزاسیون ،تابش مادون قرمز ،میکروارگانیسم های مواد غذایی



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک