چکیده :

مسمومیت های غذایی یکی از مشکلات عمده بهداشت عمومی در جهان است و سروتیپ های سالمونلا از پاتوژن های مهم ایجاد کننده این نوع مسمومیت ها هستند ماکیان و محصولات آنها منبع اولیه ایجاد بیماری در انسان می باشند و ابتلای انسان معمولا به دنبال مصرف گوشت و تخم مرغ آلوده رخ می دهد . سالمونلاها اجرام متحرک ، گرم منفی و بی هوازی اختیاری متعلق به خانواده انتروباکتریاسه هستند بر اساس جدول کافمن وایت این جنس دارای بیش از ۲۵۰۰ سرووار می باشد و بیش ترین سروارهایی که آلودگی را از طریق تخم مرغ به انسان منتقل می کنند سروار تیفی موریوم می باشد مطالعات انجام شده در ایران نیز حاکی از غالب بودن سرووارهای انتریتیدیس و تیفی موریوم می باشد. تخم مرغ غذای کامل و مهمی است که به دلیل دارا بودن مواد مغذی از جمله پروتئین ویتامین ها و سایر خواصی که دارد در غذاهای متنوعی استفاده می شود از این رو آلودگی سالمونلایی در اثر مصرف تخم مرغ خام یا محصولاتی که آن ها از تخم مرغ خام استفاده می شود از مهمترین دلایل مسمومیت های غذایی ناشی از سالمونلا است با توجه به محبوبیت بیشتر تخم مرغ های بومی در بین مصرف کننده ها و نقش مهم آن ها در انتقال سرووارهای سالمونلا به انسان بررسی حاضر برای تعیین میزان شیوع سالمونلا تیفی موریوم در تخم مرغ های بومی شهرستان ارومیه میباشد. مواد و روش کار: در بررسی حاضر که در شهرستان ارومیه صورت گرفت تعداد ۱۲۰ تخم مرغ بومی از مراکز فروش این شهرستان تهیه گردید نمونه های سواپ از پوسته و محتویات تخم مرغ ها تهیه گردید. نمونه ها در محیط آب گوشت لاکتوز پیش غنی سازی شدند، سپس در محیط غنی کننده سلنیت سیستئین و آب گوشت تتراتیونات کشت داده شده و نتیجه کشت نهایتا به آگار اس اسو ایکس ال دی منتقل گردید. نمونه های مشکوک از لحاظ بیوشیمیایی بررسی شدند. نتایج: نتایج حاصل از بررسی ۱۲۰ تخم مرغ حاکی از این بود که از بین نمونه های پوسته تخم مرغ ۲ مورد و از نمونه های اخذ شده از محتویات داخل تخم مرغ ۱ مورد آلوده به سالمونلا تیفی موریوم بودند نتایج به دست آمده از مطالعات مختلف و همین طور این مطالعه وجود آلودگی سالمونلایی در تخم مرغ های بومی ایران را مشخص می کند که در صورت عدم توجه به این مسئله سلامت مصرف کنندگان به ویژه روستاییان در معرض خطر قرار می گیرد لذا لازم است با ارائه آموزش های لازم در خصوص شیوه پرورش صحیح و بهداشتی طیور بومی و ارائه آموزش های بهداشتی به مصرف کنندگان از وقوع سالمونلوز در اثر مصرف تخم مرغ های بومی جلوگیری نمایند.

کلید واژگان :

سالمونلا تیفی موریوم، تخم مرغ، بومی، ارومیه



ارزش ریالی : 100000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک