مقدمه: در سالهای اخير استفاده از ريزسازوارهها به عنوان زيست واکنشگرهای مبتني بر شيمی سبز برای حذف کافئين سمی از پسابهای صنعتی و محصولات غذايی بسيار مورد توجه قرار گرفته است. در اين پژوهش بهينهسازی فرآيند حذف زيستی کافئين توسط سلولهاي رويشی سويه بومی مخمری ساکارومايسس سرويزيه با استفاده از رويکرد تحليلی تاگوچي بررسی شده است. مواد و روشها: متغيرهايی که در فرآيند تجزيه کافئين به عنوان تأثيرگذار در نظر گرفته شدهاند عبارتند از: غلظت کافئين، زمان واکنش، غلظت يون روی، غلظت گلوکز به عنوان منبع کربن کمکی و غلظت پپتون به عنوان منبع ازت کمکی. برای موارد متغير ياد شده آرايه متعامد L16 (13×44) طراحی شد. درصد حذف کافئين با استفاده از روش کروماتوگرافی مايع با عملکرد بالا (HPLC) تخمين زده شد. نتايج: دستيابی به ترکيب بهينه عوامل ياد شده با استفاده از عملکرد تاگوچی نشان داد که در شرايط بهينه (ميزان کافئين در غلظت 5 گرم در ليتر، پپتون در غلظت 3 گرم در ليتر، يون روی در غلظت 5 ميليمولار و زمان گرماگذاری برای مدت 48 ساعت)، ميزان حذف زيستی کافئين توسط سويه بومی ياد شده، با درجه اطمينان 95 درصد، 8/82 درصد بوده است. در حالی که قبل از آزمايشهای بهينهسازی، سويه مخمری TFS9 تنها قادر به حذف 5/25 درصد از کافئين با غلظت اوليه 5 گرم در ليتر بعد از 48 ساعت گرماگذاری بوده است که با توجه به افزايش 2/3 برابری کارآيی بالای روش طراحی تاگوچی را به خوبی اثبات ميکند. بحث و نتيجهگيری: مطالعه پيشرو نخستين گزارش از کاربرد موفقيت آميز روش بهينهسازی تاگوچی برای حذف زيستي کافئين است. براساس تحليل آماری نتايج، اين پژوهش پيشنهاد رويکرد تاگوچی در بهبود تجزيه زيستی کافئين توسط سويه بومی ساکارومايسس سرويزيه را پيشنهاد ميکند.
کلید واژگان :بهينهسازی، حذف زيستی، کافئين، رويکرد تاگوچی، ساکارومايسس سرويزيه،
ارزش ریالی : 1200000 ریال
با پرداخت الکترونیک
جزئیات مقاله
- کد شناسه : 2143547103998593
- سال انتشار : 1394
- نوع مقاله : پذیرفته شده در مجلات Scopus ,ISI, با IF=0
- زبان : فارسی
- محل پذیرش : زيست شناسي ميكروارگانيسم ها (Biological Journal of Microorganism
- برگزار کنندگان :
- ISSN :
- تاریخ ثبت : 1394/04/07 10:27:19
- ثبت کننده : مراحم آشنگرف
- تعداد بازدید : 360
- تعداد فروش : 0