چکیده :

مقدمه و هدف: پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی ناشی از کلونیزاسیون باکتری ها به ویژه استرپتوکوکوس موتانس بوده که با دکلسیفیکاسیون بخش غیر آلی دندان شروع شده و با تخریب ماتریکس آلی دنبال می شود. مطالعات، مقاومت نسبی به عوامل شیمیایی و همچنین آنتی بیوتیک ها در میان میکروفلور طبیعی دهان به خصوص استرپتوکوک های گروه ویریدانس را نشان می دهند. رویکردهای اخیر طب نیز به بهره گیری از گیاهان دارویی، در پیشگیری و درمان بیماری ها به واسطه عوارض جانبی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه میزان اثر باکتریوسایدی و باکتریو استاتیکی عصاره هیدروالکلی گیاه نعناع و نمک بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس در شرایط آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفت. روش کار: در این مطالعه تجربی از اندام هوایی گیاه نعناع به روش ماسراسیون عصاره هیدروالکلی تهیه شد و پس از تهیه سویه استاندارد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و استریل نمودن عصاره توسط فیلتر اثر آنتی باکتریال آن به روش های Agar well diffusion، Agar disk diffusion و Broth micro dilution در محدوده غلظتی 800-0.78 میکروگرم بر میلی­لیتر بر باکتری­مذکور ارزیابی شد. همچنین محدوده غلظتی 10 – 0.5 درصد سدیم کلراید نیز تهیه و اثر آن بر باکتری مورد نظر، سنجیده شد. نتایج: در روش Agar well diffusionو Agar disk diffusion عصاره هیدروالکلی گیاه نعناع و سدیم کلراید هیچگونه اثر آنتی باکتریال بر باکتری استرپتوکوکوس موتانس مشاهده نشد. در روش broth micro dilution عصاره هیدروالکلی گیاه نعناع نیز هیچگونه اثر آنتی باکتریال بر باکتری استرپتوکوکوس موتانس نداشت در حالی که میزانMIC (Minimum inhibitory concentration) سدیم کلراید 5 و MBC (Minimum bactericidal concentration) آن 5.5 درصد تعیین شد. نتیجه نهائی: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه نعناع هیچگونه اثر آنتی باکتریال بر باکتری استرپتوکوکوس موتانس ندارد همچنین بیشترین اثر آنتی باکتریال سدیم کلراید جهت باکتری مذکور از غلظت 5 تا 5.5 درصد می باشد.

کلید واژگان :

استرپتوکوک موتانس، پوسیدگی دندان، سدیم کلراید، گیاه نعناع



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک