چکیده :

سابقه و هدف: بادرنجبویه گیاهی دارویی است که اسانس آن کاربرد فراوانی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی داشته و همچنین داراي ترکیب اسید رزمارینیک می باشد، که امروزه بر علیه ویروس ایدز و درمان این بیماري مورد استفاده قرار می گیرد. خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش هاي نگهداري محصولات کشاورزي بعد از برداشت می باشد، این فرآیند شامل حذف رطوبت با استفاده از عمل تبخیر تا حد رسیدن به یک آستانه خاص بوده تا بتوان محصول را براي مدت طولانی انبار کرد و فعالیت هاي آنزیمی، ریزجانوران و مخمرها را که در آن موجب فساد شده را متوقف نمود. در فرآیند خشک کردن با توجه به نوع مواد مؤثره (آلکالوئید، اسانس، فلاونوئید و ...)، باید روش مناسبی را براي آن انتخاب نمود. علاوه بر تأثیر فرآیند خشک کردن بر مدت ماندگاري محصولات، نتایج برخی مطالعات نیز نشان داده است که روش مورد استفاده براي خشک کردن تأثیر بسزایی بر عملکرد و محتواي متابولیت هاي ثانویه گیاهان دارویی دارد. مواد و روش ها: به منظور بررسی تأثیر روش هاي مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن و برخی متابولیت هاي ثانویه گیاه دارویی بادرنجبویه، آزمایشی به صورت طرح بلوك هاي کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. که شامل خشک کردن در 60 درجه سانتی گراد) و روش طبیعی (خشک کردن در سایه، آفتاب و اتاق) ،55 ،50 ،45 ،40 ،35 ، دماهاي مختلف در آون ( 30 0 بر پایه وزن / مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش هاي مختلف، خشک کردن نمونه ها تا زمانی که وزن آن ها به محتواي رطوبتی 1 خشک (یا 10 درصد بر پایه وزن تر) برسد، ادامه داشت. از نمونه هاي خشک شده جهت استخراج اسانس (درصد اسانس) و عصاره متانولی جهت اندازه گیري برخی متابولیت هاي ثانویه شامل میزان فنل کل، مقدار اسید رزمارینیک و فعالیت آنتی اکسیدانی استفاده گردید. اسانس از نمونه هاي خشک شده به روش تقطیر با آب و مقدار اسید رزمارینیک توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا فعالیت آنتی اکسیدانتی توسط DPPH و میزان فنل کل از روش فولین سیوکالتو استفاده گردید.

کلید واژگان :

اسانس، اسید رزمارینیک، بادرنجبویه



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک