چکیده :

بادرنجبویه گیاهی دارویی است که اسانس آن کاربرد فراوانی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی داشته و همچنین دارای ترکیب اسید رزمارینیک می باشد که امروزه بر علیه ویروس HIV1 و درمان بیماری ایدز مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق اثر کود های آلی (کود گاوی، گوسفندی، ورمی کمپوست و خاکبرگ) و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک (SA) در غلظت‌های 0، 2-10، 4-10 و 6-10 مولار بر روی درصد اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیک گیاه دارویی بادرنجبویه بررسی شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی صورت گرفت. متغیر¬های اندازه¬گیری شده شامل درصد اسانس، وزن خشک پیکره رویشی، سطح برگ، میزان کلروفیل و ارتفاع گیاه بود. اسانس¬گیری توسط کلونجر انجام گرفت. نتایج نشان داد کود¬های آلی و کاربرد اسید سالیسیلیک بر درصد اسانس، خصوصیات مورفولوژیکی تفاوت معنی داری داشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین¬ها، حداکثر درصد اسانس (536/0 درصد) در تیمار کود گاوی و غلظت 2-10 مولار SA و کمترین مقدار آن (203/0 درصد) مربوط به تیمار کود های گاوی و گوسفندی بدون کاربرد SA بدست آمد. بیشترین میزان خشک پیکره رویشی در بستر محتوی کود گاوی و کاربرد SA در غلظت 2-10 مولار و کمترین میزان آن در تیمار ورمی کمپوست و کاربرد اسید سالیسیلیک 2-10 مولار تولید گردید. در مجموع نتايج حاصل از اين آزمايش نشان داد كه استفاده از كودهاي آلي و اسید سالیسیلیک مي¬تواند نقش موثري در افزايش عملکرد و توليد متابولیت های ثانویه در گياه دارویی بادرنجبویه داشته باشد.

کلید واژگان :

اسانس، بادرنجبویه، کلروفیل، کشاورزی زیستی



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک