بادرنجبویه گیاهی دارویی است که اسانس آن کاربرد فراوانی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی داشته و همچنین دارای ترکیب اسید رزمارینیک می باشد که امروزه بر علیه ویروس HIV1 و درمان بیماری ایدز مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق اثر کود های آلی (کود گاوی، گوسفندی، ورمی کمپوست و خاکبرگ) و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک (SA) در غلظتهای 0، 2-10، 4-10 و 6-10 مولار بر روی درصد اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیک گیاه دارویی بادرنجبویه بررسی شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی صورت گرفت. متغیر¬های اندازه¬گیری شده شامل درصد اسانس، وزن خشک پیکره رویشی، سطح برگ، میزان کلروفیل و ارتفاع گیاه بود. اسانس¬گیری توسط کلونجر انجام گرفت. نتایج نشان داد کود¬های آلی و کاربرد اسید سالیسیلیک بر درصد اسانس، خصوصیات مورفولوژیکی تفاوت معنی داری داشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین¬ها، حداکثر درصد اسانس (536/0 درصد) در تیمار کود گاوی و غلظت 2-10 مولار SA و کمترین مقدار آن (203/0 درصد) مربوط به تیمار کود های گاوی و گوسفندی بدون کاربرد SA بدست آمد. بیشترین میزان خشک پیکره رویشی در بستر محتوی کود گاوی و کاربرد SA در غلظت 2-10 مولار و کمترین میزان آن در تیمار ورمی کمپوست و کاربرد اسید سالیسیلیک 2-10 مولار تولید گردید. در مجموع نتايج حاصل از اين آزمايش نشان داد كه استفاده از كودهاي آلي و اسید سالیسیلیک مي¬تواند نقش موثري در افزايش عملکرد و توليد متابولیت های ثانویه در گياه دارویی بادرنجبویه داشته باشد.
کلید واژگان :اسانس، بادرنجبویه، کلروفیل، کشاورزی زیستی
ارزش ریالی : 500000 ریال
با پرداخت الکترونیک
جزئیات مقاله
- کد شناسه : 6142679498159352
- سال انتشار : 1393
- نوع مقاله : مقاله کامل پذیرفته شده در کنفرانس ها
- زبان : فارسی
- محل پذیرش : اولین همایش ملی ایده های نوین در کشاورزی پایدار
- برگزار کنندگان : دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
- تاریخ ثبت : 1393/12/28 23:26:21
- ثبت کننده : ;;;;;; ;;;;;;;;;
- تعداد بازدید : 518
- تعداد فروش : 0