چکیده :

بادرنجبویه گیاهی دارویی است که اسانس آن کاربرد فراوانی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی داشته و همچنین دارای ترکیب اسید رزمارینیک می باشد که امروزه بر علیه ویروس HIV1 و درمان بیماری ایدز مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق اثر کود های آلی (کود گاوی، گوسفندی، ورمی کمپوست و خاکبرگ) و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک (SA) در غلظت‌های 0، 2-10، 4-10 و 6-10 مولار بر روی درصد اسانس و برخی متابولیت های ثانویه گیاه دارویی بادرنجبویه بررسی شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی صورت گرفت. متغیر های اندازه¬گیری شده شامل درصد اسانس، میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی¬اکسیدانی بود. اسانس¬گیری توسط کلونجر و میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی¬اکسیدانی توسط اسپکتروفتومتر انجام گرفت. نتایج نشان داد کود¬های آلی و کاربرد اسید سالیسیلیک بر درصد اسانس، میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی¬اکسیدانی تفاوت معنی¬داری داشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها، حداکثر درصد اسانس (536/0 درصد) در تیمار کود گاوی و غلظت 2-10 مولار SA و کمترین مقدار آن (203/0 درصد) مربوط به تیمار کود های گاوی و گوسفندی بدون کاربرد SA بدست آمد. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به تیمار ورمی کمپوست بدون کاربرد اسید سالیسیلیک (16/76 درصد) و کمترین مقدار آن به تیمار کود گاوی و اسید سالیسیلیک 2-10 مولار (07/64 درصد) حاصل گردید. در مجموع نتايج حاصل از اين آزمايش نشان داد كه استفاده از كودهاي آلي و اسید سالیسیلیک مي¬تواند نقش موثري در افزايش عملکرد و توليد متابولیت¬های ثانویه در گياه دارویی بادرنجبویه داشته باشد.

کلید واژگان :

اسانس، بادرنجبویه، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، فنل.



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک