چکیده :

پژوهش حاضر باهدف بررسی و تعیین عوامل تأثیرگذار بر انتخاب کشت محصولات زراعی در شهرستان کرج انجام و نه عامل، موانع دستیابی، عامل اقتصادی، دانش کشاورز، ویژگی‌های نظام زراعی، عامل اجتماعی، نگرش کشاورز، عوامل آموزشی و ترویجی، عوامل ارتباطی و ویژگی‌های فنی و زراعی بررسی‌شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کشاورزان شهرستان کرج استان البرز در سال زراعی 92-1391 می‌باشد. حجم نمونه برابر است با 51 کشاورز بخش زراعت شهرستان کرج که تعداد آن‌ها با توجه به تعداد جامعه آماری از جدول مورگان استخراج‌شده است. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 0.89 و داده‌های سازمان جهاد کشاورزی، داده‌های هواشناسی استفاده شد؛ و برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار Spss22 و Amos22 استفاده‌شده است. نتایج نشان داد که عامل آموزشی و ترویجی با ضریب 0.28 و عامل ویژگی‌های فنی و زراعی با ضریب 0.08 به ترتیب بیشترین و کمترین سودمندی ادراک‌شده بار را بر روی سازه برخوردارند؛ و همه عامل‌های تأثیرگذار در سطح اطمینان 99 درصد معنادار می‌باشند؛ و محصول گندم با توجه به نسبت انرژی، افزوده خالص انرژی و بهره‌وری انرژی، بهترین جایگاه را در بین محصولات دیگر به خود اختصاص داده است؛ و ازنظر شاخص‌های مکانیزاسیون محصول یونجه با درجه مکانیزاسیون بالا و سطح مکانیزاسیون پایین در جایگاه بهتری از محصولات دیگر قرار گرفت. درنهایت از تعمق در پژوهش انجام‌شده پیشنهاد می‌شود به دلیل پایین بودن سطح سواد کشاورزان بایستی در نیل به پایداری کشاورزی گام‌های فرهنگی مهمی برداشته شود و واضح است دراین‌ارتباط شیوه‌های آموزشی ویژه در راستای ارتقاء ظرفیت‌های شناختی و گسترش کلاس‌های آموزشی به‌صورت عملی و ایجاد مزارع نمایشی طریقه‌ای و نتیجه‌ای با توجه به سن و سواد کشاورزان انجام شود. و همچنین کشت گندم با توجه به نتایج شاخص ها به‌عنوان کشت اول (پاییزه) به کشاورزان شهرستان کرج پیشنهاد می گردد

کلید واژگان :

انتخاب کشت، شهرستان کرج، عوامل تأثیرگذار، محصولات زراعی، Spss22 و Amos22



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک