چکیده :

مروزه موضوع رادیکال های آزاد و گونه های فعال اکسیژن به دلیل اثرات نامطلوب بر سیستم های بیولوژیک و سرطان زا بودن، یکی از مباحث مهم و مطرح دانش پزشکی می باشد. در این میان آنتی اکسیدان ها با خنثی سازی رادیکال های آزاد، اثر محافظتی بر سلول های سرطانی دارند. نظر به اینکه گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی و از مهمترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند، تحقیقات در این زمینه رو به افزایش است. موسیر از گیاهان خانواده ی لیلیاسه و اندمیک ایران می باشد که به واسطه ی کاربرد های وسیع دارویی و همچنین به عنوان طعم دهنده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به این که ترکیبات فنلی انتشار وسیعی در گیاهان دارند و فعالیت بیولوژیکی این ترکیبات، از جمله خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی نقش مهمی در سلامت انسان ایفا می کند ، هدف از این مطالعه بررسی میزان ترکیبات فنلی، فلاونولی، فلاونوئیدی و خاصیت آنتی اکسیدانی برگ و پیاز موسیر می باشد. عصاره ی استخراج شده با استفاده از اتانول تهیه و توسط دستگاه روتاری تغلیظ شد. ترکیبات فنلی در سه تکرار با روش فولین سیکالچو ، و فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش (DPPH)در مقایسه با بوتیل هیدروکسی تولوئن اندازه گیری شد. یافته های این مطالعه نشان داد که بیشترین مقدار ترکیبات فنلی، فلاونولی و فلاونوئیدی در هرگرم عصاره ی خشک به ترتیب با مقدار 5/135 ،77/0 و 59/9 میلی گرم مربوط به برگ موسیر می باشد. توانایی مهار رادیکال های آزاد توسط عصاره ی الکلی برگ و پیاز موسیر به ترتیب 338 و 28/739درصد بود که در مقایسه با بوتیل هیدروکسی تولوئن (44/20) ضعیف تر می باشند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برگ و پیاز موسیرجمع آوری شده از شهرکرد دارای اثرات آنتی اکسیدانی می باشد. بنابراین موسیر می تواند به عنوان یک سبزی خوراکی در درمان بیماری های وابسته به رادیکال های آزاد و به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.

کلید واژگان :

خاصیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی، ترکیبات فلاونوئیدی، موسیر



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک