چکیده :

جوانه زنی مرحله ای مهم در استقرار گیاهچه و نقش کلیدی در تولید گیاهان زراعی دارد. امروزه شوری خاک و آب آبیاری از عمده ترین عوامل محدود کننده ی رشد گیاهان در اکثر نقاط کشور می باشد ، که موجب تغییراتی در مقدار و نوع مواد متابولیکی می شود و از این طریق سرعت رشد را تحت تأثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثر شوری آب آبیاری و مصرف کود روی ، بر شاخص های جوانه زنی جو ، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار به صورت آزمایشگاهی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد آزمایش در این پژوهش ، شامل ژنوتیپ های مختلف جو (موروکو ، نصرت، لاین4 ) ، سطوح مختلف شوری (0 ،10، 2، 18 دسی زیمنس بر متر ) ،سطوح مختلف کود نانو روی (0 ،5/0، 1 ،5/1 پی پی ام) و سطوح مختلف کلات روی (0، 5/0، 1 ،5/1 پی پی ام) بود. نتایج این پژوهش نشان داد ، بین تیمار شاهد (عدم مصرف کود) با سایر تیمارهای کودی اختلاف معنی دار (P<0/01) وجود دارد ، در حالی که بین تیمارهای نانو روی و کلات روی تفاوت آماری قابل توجهی مشاهده نشد ، و بیشترین میزان درصد و سرعت جوانه زنی در ژنوتیپ لاین 4 تحت شرایط عدم مصرف کود با مقدار (68/19%) مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان جوانه زنی در تیمار شوری 2 دسی زیمنس بر متر و در ژنوتیپ لاین 4 بوده است. به طور کلی نتایج تحقیق حاظر بیان گر نقش بسیار مهم آب آبیاری از نظر میزان شوری و کاربرد غلظت های مناسب کود روی در بهبود عملکرد جو می باشد. و ژنوتیپ لاین 4 را می توان به عنوان ژنوتیپ برتر از نظر سرعت جوانه زنی و تحمل به شوری با توجه به شرایط آزمایش حاضر معرفی کرد.

کلید واژگان :

درصد و سرعت جوانه زنی ، ژنوتیپ های مختلف جو، شوری ، کلات روی ، نانو روی



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک