چکیده :

به منظور بررسی اثرات تنش‌های خشکی و شوری بر خصوصیات جوانه‌زنی گیاه دارویی ماریتیغال، دو آزمایش جداگانه به صورت طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. در آزمایش نخست برای ایجاد تنش خشکی از پلی اتیلن گلایکول 6000 با غلظت‌های صفر (شاهد)، 6- و 12- بار و برای انجام آزمایش دوم از محلول NaCl به منظور ایجاد تنش شوری با غلظت‌های صفر (شاهد)، 150 و 250 میلی‌مولار استفاده شد. نتایج مقايسه ميانگين‌هاي اثر خشکی نشان داد که با افزایش میزان خشکی درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، بنیه بذر، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه کاهش می‌یابد، به طوری‌که کم‌ترین میزان صفات اندازه‌گیری شده مربوط به سطح سوم خشکی یعنی پلی اتیلن گلایکول 12- بار و بیشترین میزان آن مربوط به شاهد می‌باشد. همچنین مشاهده گردید که با افزایش خشکی متوسط زمان جوانه‌زنی نیز افزایش می‌یابد به طوری‌که کم‌ترین میزان آن مربوط به شاهد و بیشترین میزان آن مربوط به سطح سوم خشکی می‌باشد. نتايج مقايسه ميانگين‌هاي اثر شوری نشان داد که با افزایش میزان شوری درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، بنیه بذر، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه کاهش می‌یابند به طوری‌که کم‌ترین میزان صفات اندازه‌گیری شده مربوط به سطح سوم شوری یعنی NaCl 250 میلی‌مولار و بیشترین میزان آن مربوط به شاهد می‌باشد، ولی بین سطح دوم و سوم شوری در مورد سرعت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر و متوسط زمان جوانه‌زنی تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. همچنین مشاهده گردید که با افزایش شوری متوسط زمان جوانه‌زنی افزایش پیدا می‌کند به طوری‌که کم ترین میزان مربوط به شاهد و بیشترین میزان مربوط به سطح سوم شوری می‌باشد.

کلید واژگان :

جوانه‌زنی، خشکی، شوری، ماریتیغال



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک