چکیده :

در دهه اخیر توانایی بشر برای تولید و ذخیره داده‌ها به سرعت افزایش یافته است. با افزایش حجم داده‌های ذخیره شده نیاز به روشی که بتوان با استفاده از آن به تحلیل اطلاعات و دانش موجود در داده‌ها پرداخت بیشتر از پیش احساس می‌شود. تکنیک‌های داده‌کاوی و روش‌های تصمیم‌گیری چند شاخصه در دهه‌های اخیر هر کدام به شکلی کمک‌رسان مدیران در عرصه تصمیم‌گیری بوده‌اند در پژوهش حاضر با تلفیق فرآیند داده‌کاوی و روش‌های تصمیم‌گیری چند‌شاخصه، روشی برای خوشه‌بندی کارگاه‌های صنعتی ارائه گردیده است. در روش پیشنهادی، ابتدا فرآیند داده‌کاوی بر اساس روش‌های تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، K-means و شبکه عصبی کوهونن صورت گرفته و سپس عملکرد مدل طراحی شده جهت تعیین تعداد خوشه بهینه با شاخص‌های اعتبارسنجی مجموع خطای مربعی و واریانس بین خوشه‌ای سنجیده شده است. بخش صنایع غذایی به عنوان مورد مطالعاتی پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس یافته‌های بدست آمده، چهار خوشه به عنوان تعداد خوشه بهینه کارگاه‌های صنعتی این بخش معرفی گردیده است. بخش صنایع غذایی به عنوان مورد مطالعاتی پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس یافته‌های بدست آمده، چهار خوشه به عنوان تعداد خوشه بهینه کارگاه‌های صنعتی این بخش تعیین گردیده است. خوشه‌های بدست آمده بر اساس متغیرهای توزیع جمعیت، سطح درآمد و ارزش افزوده فعالیت های صنعتی در خوشه‌ها نامگذاری شد‌ه‌اند و در پایان پیشنهاداتی در دو بخش کاربردی و پژوهشی برای تصمیم‌گیرندگان و سیاستگذاران این صنعت و سایر محققان این حوزه ارائه گردیده است.

کلید واژگان :

داده‌کاوی، خوشه‌بندی، تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، روش K-means، روش شبکه عصبی کوهونن



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک