به منظور بررسي اثر كاربرد نيتروژن بر بهبود عملكرد، اجزاي عملكرد دانه و تغيير تركيبات دانه گلرنگ رقم گلدشت، اين آزمايش به صورت طرح بلوكهاي كامل تصادفي با چهار تكرار در مزرعه تحقيقاتي دانشكده كشاورزي دانشگاه محقق اردبيلي در ،100 ، استان اردبيل در سال زراعي 1391 انجام شد. تيمارهاي آزمايش شامل پنج سطح كود نيتروژن (منبع اوره 46 درصد) صفر، 50 150 و 200 كيلوگرم نيتروژن در هكتار بود. نتايج نشان داد كه مصرف سطوح مختلف كود نيتروژن اثر معنيداري بر صفات انداز هگيري شده داشت. مصرف 200 كيلوگرم در هكتار نيتروژن سبب افزايش ميزان كلروفيل ( 26 درصد)، پتاسيم ( 47 درصد) و كلسيم ( 27 درصد) و سبب كاهش سديم ( 39 درصد) در اندام هوايي گياه شد. بي ش ترين تعداد طبق در بوته و دانه در طبق از مصرف 200 كيلوگرم نيتروژن در هكتار حاصل شد، درحالي كه بالا ترين وزن صد دانه با مصرف 150 كيلوگرم نيتروژن در هكتار ب هدست آمد. 3087 كيلوگرم در هكتار) به ترتيب در عدم مصرف كود و كاربرد 200 كيلوگرم / 1729 و 9 / كم ترين و بي ش ترين عملكرد دانه ( 5 100 و 150 كيلوگرم نيتروژن در هكتار تفاوت معنيداري در محتواي روغن ، نيتروژن در هكتار مشاهده شد. بين سطوح كودي 50 25 درصد) را به خود اختصاص داد. با / مشاهده نگرديد، ولي مصرف 200 كيلوگرم نيتروژن در هكتار بي ش ترين كاهش درصد روغن ( 7 794/ وجود اثر منفي مصرف نيتروژن بر درصد روغن دانه، با افزايش مصرف كود عملكرد روغن افزايش يافت و با لاترين مقدار آن ( 04 25/ 19 درصد در تيمار شاهد به 10 / كيلوگرم در هكتار) از مصرف 150 كيلوگرم نيتروژن ب هدست آمد. محتواي پروتئين دانه از 40 درصد در بالا ترين سطح كود افزايش يافت و هم چنين سبب افزايش ميزان نيتروژن دانهها شد. با توجه به اينكه در اكثر صفات اندازهگيري شده بين مقادير 150 و 200 كيلوگرم نيتروژن تفاوت معنيداري وجود نداشت به همين دليل، به منظور كاهش هزينه هاي اقتصادي و زيست محيطي مصرف 150 كيلوگرم در هكتار نيتروژن را مي توان توصيه نمود.
کلید واژگان :پروتئين، كربوهيدرات، وزن صد دانه، تعداد دانه.
ارزش ریالی : 350000 ریال
با پرداخت الکترونیک