چکیده :

زمینه و هد ف: استفاده از ترکیبات ضد باکتریایی طبیعی مثل عصاره ها و اسانس هاي گیاهی براي نگهداري مواد غذایی از رشد چشمگیري برخوردار شده است. کاکوتی کوهی که در طب سنتی ایران براي درمان سرماخوردگی، ناراحتی هاي گوارشی و التهاب به فراوانی استفاده می شود، از گیاهان خانواده نعناع می باشد. اثرات ضدباکتریایی، ضد قارچی، آنتی اکسیدانتی و ضد التهابی آن گزارش شده است. در این پژوهش فعالیت ضد باکتریایی اسانس و عصاره متانولی کاکوتی کوهی بر برخی باکتري هاي بیماري زا بررسی شد. روش بررسی:گیاه کاکوتی کوهی در زمان گلدهی جمع آوري و در هرباریوم دانشکده کشاورزي شناسایی شد. جهت تهیه عصاره روش ماسراسیون و اسانس روش تقطیر با آب مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه فعالیت ضد باکتریایی Salmonella enterica ، Pseudomonas aeroginosa اسانس و عصاره متانولی کاکوتی کوهی بر علیه باکتري هاي با Bacillus cereus و Listeria monocytogenes ، Staphylococcus aureus ,Enterobacter aerogenes و حداقل غلظت (MIC) استفاده از روش انتشار در آگار به کمک دیسک بررسی گردید و حداقل غلظت مهار کنندگی آنها با استفاده از روش رقت لوله اي تعیین گشت. (MBC) میکروب کشی یافته ها: رشد همه باکتري هاي مورد بررسی به جز سودوموناس آئروژینوزا بوسیله اسانس و عصاره متانولی کاکوتی 0/125 و براي سالمونلا انتریکا و μg/ml کوهی مهار شد. حداقل غلظت مهار کنندگی اسانس براي لیستریا منوسیتوژنز 0/25 بود که با حداقل غلظت میکروب کشی اسانس برابر می باشد. در مورد عصاره متانولی μg/ml انتروباکتر آئروژنز 1، سالمونلا انتریکا، استافیلوکوکوس μg/ml حداقل غلظت مهار کنندگی و میکروب کشی براي لیستریا منوسیتوژنز 2 مشاهده شد. μg/ml اورئوس و انتروباکتر آئروژنز نتیجهگیري: اسانس و عصاره متانولی کاکوتی کوهی اثر ضد باکتریایی قوي بر روي بسیاري از باکتري هاي بیماریزا بویژه لیستریا منوسیتوژنز دارد. در مقایسه با عصاره متانولی، اسانس تاثیر بیشتري بر روي باکتري هاي مورد بررسی دارد، زیرا در غلظت هاي کمتري قادر به جلوگیري از رشد باکتري ها می باشد.

کلید واژگان :

کاکوتی کوهی، عصاره متانولی، اسانس، فعالیت ضد باکتریایی



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک