چکیده :

به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی ارقام گندم تحت تنش شوری آزمایشی در سال 1390 در آزمایشگاه دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل دو رقم گندم پاییزه الوند و بک کراس روشن، سطوح شوری و پیش تیمار در محلول 1/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید به صورت مصرف و عدم مصرف بود. برای این منظور بذور ارقام گندم پس از ضد عفوني، با آب مقطر شسته شدند و به مدت 24 ساعت در محلول با غلظت های (0 و 1/0 میلی مولار) ساليسيليك اسيد بطور جداگانه خيسانده شدند. پس از آن، بذرهاي خيس خورده به پتري ديش هاي استريل حاوي كاغذ صافي انتقال یافت. همچنین براي ايجاد تنش شوري از محلول NaCl (با غلظت هاي 0، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر) به ميزان 10 ميلي ليتر در هر پتري ديش استفاده شد. در این آزمایش صفاتی همچون حداکثر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری شدند. نتایج حاصله نشان داد تنش شوری باعث کاهش درصد جوانه زنی در ارقام گندم می شود به طور کلی هر دو رقم مورد آزمایش در غلظت نمک12 دسی زیمنس بر متر نسبت به تیمار شاهد بیش از 30 درصد کاهش جوانه زنی را نشان دادند. همچنین مشاهده شد سالیسیلیک اسید موجب افزایش رشد طولی ریشه چه و ساقه چه و وزن آنها می گردد.

کلید واژگان :

ارقام گندم، جوانه زنی، سالیسیلیک اسید، تنش شوری



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک