رفع نیاز گیاهان زراعی به عناصر غذایی توسط منابع غیر شیمیایی رویکردی جدید در تولید گیاهان زیستی است. به منظور مطالعه محتوای برخی عناصر غذایی در ریشه و دانه ارقام گندم تغذیه شده با آزوسپیریلوم و مایکوریزا، پژوهشی در سال زراعی 1392-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفي و در 3 تکرار بود. عوامل آزمایش شامل باکتری آزوسپیریلوم لیپوفروم در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح)، قارچ مایکوریزا در سه سطح (عدم کاربرد، استفاده از گونه گلوموس موسایی و گلوموس اينتراراديسز) و ارقام گندم در سه سطح (چمران، دنا و بهرنگ) بود. بررسی محتوای عناصر در ریشه و دانه نشان از تأثیر مثبت و معنی¬دار کاربرد مایکوریزا و آزوسپیریلوم در ارتقای غلظت عناصر در ارقام گندم را داشت، البته کاربرد توأم این ریزموجودات، منجر به افزایش اثرات کاربرد آنها بر صفات برآوردی شد. نهایتاً، بیشترین غلظت عناصر نیتروژن (21/2 درصد)، فسفر (50/0درصد) و آهن (88/33 میلی گرم در کیلوگرم) در دانه و بیشترین غلظت پتاسیم (93/0 و 54/0 درصد) و منگنز (11/43 و 63/23 میلی گرم در کیلوگرم) در به ترتیب در دانه و ریشه، همچنین بیشترین محتوای روی در ریشه (70/19 میلی گرم در کیلوگرم) از تیمار تلقیح بذور رقم دنا با آزوسپیریلوم و استفاده از گونه گلوموس موسایی بدست آمد. بنابراین کاربرد مجزا و یا توأم مایکوریزا و آزوسپیریلوم، میتواند علاوه بر رفع نیاز گندم به عناصر مغذی در غنی سازی زیستی رژیم غذایی انسان و دام نیز نقش به سزایی داشته باشد.
کلید واژگان :آزوسپیریلوم، دانه، ریشه، عناصر، گندم، مایکوریزا.
ارزش ریالی : 600000 ریال
با پرداخت الکترونیک