چکیده :

به منظور تعيين اثر مقادير مختلف مصرف و شیوه تقسیط نيتروژن بر عملكرد كمي و كيفي كلزا، آزمایشی به صورت كرت‌هاي خرد شده در قالب طرح پايه بلوك‌هاي كامل تصادفي با چهار تكرار در مزرعه پژوهشی واقع در جویبار با عرض جغرافيايي 31 درجه و 20 دقيقه شمالي و طول جغرافيايي 48 درجه و 41 دقيقه شرقي با ارتفاع 5/11 متر از سطح دريا در سال زراعی 88-1387 اجرا شد. مقادير صفر، 100 و 200 کیلوگرم نيتروژن در هکتار به عنوان عامل اصلي و سه سطح تقسيط نيتروژن در مراحل ابتدای کاشت، شروع ساقه رفتن، شروع گلدهی و گلدهی کامل به عنوان عامل فرعي بودند. نتایج نشان داد عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و درصد روغن تحت مقادیر و تقسیط نیتروژن در سطح احتمال 1% قرار گرفتند. تنها عملکرد روغن در سطح 5% تحت مقادیر نیتروژن معنی‌دار شد. افزایش مصرف کود نیترژن همه صفات را افزایش داد بجز درصد روغن که منجر به کاهش شد. بيشترين تعداد خورجين، عملكرد دانه، عملكرد بيولوژيك، عملكرد روغن و درصد روغن در سطح دوم تقسيط و كمترين آن‌ها در سطح سوم تقسيط مشاهده شد. عملکرد روغن تحت مقادير 100 و 200 كيلوگرم نيتروژن در مقايسه با شاهد به ميزان 53 و 49% افزايش نشان داد. حداكثر عملكرد دانه و عملكرد روغن تحت اثر متقابل مقدار 200 كيلوگرم نيتروژن در سطح دوم تقسيط و كمترين آن‌ها تحت اثر متقابل مقدار 100 كيلوگرم نيتروژن در سطح سوم تقسيط به دست آمد. به طور کلی سطح دوم تقسيط همراه با افزایش نیتروژن بهترين تيمار بود.

کلید واژگان :

Brassica napus، تقسیط، روغن، عملكرد، نیتروژن.



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک