فسفر و روي از عناصر غذايي ضروري براي گياه بوده كه مي تواند اثرات متفاوتي در گياهان داشته باشد. به منظور بررسي اثرات متقابل اين عناصر بر سويا، آزمايشي گلداني به صورت فاكتوريل در قالب طرح كاملا تصادفي در سه تكرار در سال زراعي 1390 انجام شد. عوامل مورد آزمايش شامل عامل Aبا سه سطح فسفـر (صفر، 50 ،100 ميلي گرم بر كيلو گرم) از منبع سوپرفسفات تريپل و عامل B با سه سطح روي (صفر، 5 ،10 ميلي گرم بر كيلو گرم) از منبع سولفات روي بود. مقايسه ميانگين اثر ساده سطوح فسفر نشان داد كه با افزايش سطح فسفر، غلظت فسفر برگ و بذر به طور معني داري افزايش و غلظت روي برگ و ساقه به طور معني داري كاهش يافت اما ميزان پروتئين و روي بذر تغييري نكرد، اما ميزان روغن بذر در سطح 50 ميلي گرم بر كيلو گرم فسفر بيش ترين مقدار بود. مقايسه ميانگين اثر ساده افزايش سطوح روي نشان داد كه با افزايش سطح روي، غلظت روي برگ، ساقه و بذر افزايش و غلظت فسفر بذر به طور معني داري كاهش يافت اما بر غلظت فسفر برگ، پروتئين و روغن بذر تاثير معني داري نداشت. حداكثر غلظت فسفر بذر با مصرف هم زمان100 و 5 ميلي گرم بر كيلو گرم فسفر و روي به دست آمد و حداكثر غلظت روي بذر با مصرف هم زمان 50 و 10 ميلي گرم بر كيلو گرم فسفر و روي حاصل شد. به طور كلي اثر متقابل اين عناصر بر كيفي سويا تاثيرات متفاوتي داشته و استفاده متعادل آن باعث افزايش فسفر، روي و روغن در گياه مي گردد.
کلید واژگان :اثرات متقابل، روی، سویا، فسفر
ارزش ریالی : 350000 ریال
با پرداخت الکترونیک