چکیده :

شوری یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده رشد و تولید گیاهان زراعی محسوب می‌شود. قارچ میکوریزا به عنوان یک کود بیولوژیک در تأمین نیاز غذایی گیاهان و کاهش اثرات تنش‌های محیطی بر گیاهان می‌تواند مفید باشد. هدف: بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه انیسون با کاربرد قارچ میکوریزا در شرایط تنش شوری. روش بررسی: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه انجام شد. فاکتور اول تلقیح میکوریزایی شامل عدم تلقیح، تلقیح با سویه Glomus intraradices و تقلیح با سویه Glomus mosseae و فاکتور دوم شوری شامل، شاهد یا آب غیر شور، شوری 50 میلی‌مولار و شوری 100 میلی‌مولار بود. نتایج: شوری و میکوریزا کلیه صفات کمی و کیفی را تحت تأثیر قرار دادند (01/0 p<). اثر متقابل شوری و میکوریزا بر تعداد بذر در بوته، درصد اسانس بذر و آنتول، غلظت پتاسیم در برگ (01/0 p<)، ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد بذر در چترک و غلظت سدیم در برگ (05/0 p<) معنی‌دار شد. افزایش شوری خاک، موجب کاهش کلیه صفات مورد مطالعه شد به طوری که در شوری 100 میلی‌مولار بیشترین خسارت مشاهده شد. البته شوری سبب افزایش غلظت سدیم برگ شد. همچنین تلقیح میکوریزایی صفات کمی و کیفی گیاه انیسون را در شرایط شور و شرایط شاهد به طور معنی‌داری نسبت به گیاهان تلقیح نشده بهبود داد. نتیجه‌گیری: تلقیح میکوریزایی رشد و اسانس گیاه دارویی انیسون را در شرایط شوری بهبود داد و سویه Glomus mosseae تأثیر بهتری نسبت به سویه Glomus intraradices بر روی گیاه انیسون داشت.

کلید واژگان :

آنتول، اسانس، انیسون، شوری، غلظت پتاسیم برگ، غلظت سدیم برگ، میکوریزا



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک