مقدمه و هدف: موسیر گیاهی متعلق به جنس آلیوم و خانواده آلیاسه می باشد. این گیاه بومی کشور ایران است که به صورت خودرو در نواحی مرتفع و نقاط کوهستانی می روید. با توجه به رویکرد مجدد برای مصرف داروها و فراورده های گیاهی ، استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت خاصی در درمان و پیشگیری از بیماری ها برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف تعیین خواص فیتوشیمیایی و اثرات ضد باکتریایی این گیاه انجام پذیرفت. روش تحقیق: در این مطالعه،عصاره گیاهان به روش ماسراسیون تهیه، و میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با روش فولین سیکالچو و کلریدآلومینیوم تعیین مقدار گردید.برای تعیین خاصیت آنتی اکسیدانی از روش DPPH و جهت بررسی اثر ضد باکتریایی از روش براث ماکرودایلوشن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و رسم نمودارها با نرم افزار Excel صورت گرفت. نتایج و بحث: یافته های این مطالعه نشان داد که بیشترین مقدار ترکیبات فنلی، فلاونولی و فلاونوئیدی در هرگرم عصاره ی خشک به ترتیب با مقدار 5/135، 59/9 و 77/0میلی گرم مربوط به برگ موسیر می باشد. همچنین نتایج اثر ضد میکروبی این تحقیق نشان داد که عصاره ی برگ و پیاز موسیر بر باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و آسنیتو باکتر بومانی اثر مهارکنندگی و کشندگی قابل قبولی دارند.کمترین غلظت کشندگی بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت 64 میکروگرم بر میلی لیتر در عصاره ی الکلی برگ و پیاز موسیر مشاهده شد .همچنین بهترین اثرمهارکنندگی مربوط به عصاره ی برگ موسیر در غلظت 128 میکروگرم بر میلی لیتر بوده است. توصیه کاربردی / صنعتی: نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد موسیر وحشی ، دارای اثر آنتی اکسیدانی نسبتا مناسبی بوده و برگ آن نسبت به پیاز ، از ترکیبات فنولی بیشتری برخوردار است و می تواند رادیکال های آزاد DPPH را به طور قابل ملاحظه ای مهار کند. همچنین نتایج نشان داد ، برگ و پیاز موسیر از اثرات ضد میکروبی بالایی برخوردارند و می توانند به عنوان یک ترکیب ضد میکروبی استفاده شوند.
کلید واژگان :اثر ضد باکتریایی، Allium hirtifolium ، ترکیبات فنولی،عملکرد آنتی اکسیدانی
ارزش ریالی : 600000 ریال
با پرداخت الکترونیک