چکیده :

از جمله مهم‌ترین و ارزشمندترین گونه‌های دارویی که عمدتاً در مناطق کوهستانی و نقاط مرتفع می‌روید گیاهی از خانواده لابیاته به نام آویشن کوهی یا Thymus kotschyanus است، گونه‌های مختلف متعلق به این تیره هر چند تقریباً در سراسر جهان پراکنده¬اند امَا به طور خاص در مناطق با اقلیم مدیترانه¬ای تجمع بیشتری داشته و پراکندگی جغرافیایی گونه مورد مطالعه در کشورهای ترکیه، ایران، عراق و قفقاز گزارش شده است. جهت بررسی تأثیر ارتفاع رویش و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونه‌هایی از گیاه مذکور در سه ناحیه ارتفاعی(2100، 2700 و 3300) در زمان 100 % گلدهی با ارتفاع 10 سانتیمتر از سطح زمین برداشت و در شرایط آزمایشگاهی میزان اسانس با دستگاه کلونجرو نوع ترکیبات اسانس به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتايج حاصله از تجزیه واریانس صفات بر روی ارتفاع نشان داد که صفت¬های وزن¬تر با (36/667) و میزان رطوبت با (39/118) و میزان اسانس با (71/1) و درصد اسانس با (26/0) در سطح یک درصد آماری معنی¬دار بوده‌اند. در بررسی اثر ارتفاع بر مقدار اسانس آویشن کوهی نشان داد که بیشتر اسانس‌ها از جمله تیمول، کارواکرول، آلفا ترپینن، پی سیمن، گاما ترپینن، بورنئول، کاریوفیلن، دلتاکادینن و کاریوفیلن اکسید و ... در سطح یک درصد آماری معنی¬دار شده‌اند.

کلید واژگان :

آويشن كوهي، ارتفاع، اسانس، كارواكرول، تيمول



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک