چکیده :

گبري در تصفيه روغنهاي خوراكي به دو روش فيزيكي و شيميايي يك مرحله بحراني ميباشد. جـاذبهـاي مـورد اسـتفاده براي رنگبري، رنگدانهها و ديگر ناخالصيها مانند صابون، فلزات، فسفوليپيدها و محصولات اكسيداسيون را حذف مـيكنـد. حـذف ايـن ناخالصيها خواص حسي و مقاومت اكسيداتيو روغن بيبو شده را بهبود ميبخشد. هدف از اين تحقيق بررسي قابليت رنگبري انواع خاك زنگبر ميباشد. مواد و روشها: در اين مطالعه، تأثير سه نوع خاك رنگبر فعال شده (بنتونيت ايراني، پاكستاني و آلماني) بر رنـگ، انـديس پراكـسيد، صابون، درصد اسيد چرب آزاد، كلروفيل، زمان پايداري، فلزات (آهن و مس)، انديس آنيزيدين و فسفر در روغنهـاي سـويا، آفتـابگردان، كلزا و پالم كه قبلاً تصفيه قليايي شده بودند، بررسي شد. يافتهها: نتايج حاصله نشان داد كه رنگبري موجب كاهش رنگ، انديس پراكسيد، صابون، كلروفيل، فلزات آهن، مس و فسفر و افزايش اسيديته، انديس آنيزيدين و زمان پايداري در هر چهار نوع روغن خوراكي مورد مطالعه گرديد. هر چند خاكهاي بـه كـار رفتـه در ايـن مطالعه از نظر ساختمان فيزيكي و خصوصيات شيميايي و كانيشناسي با يكديگر متفاوت بودند و تأثيرات جزئي متفاوتي را بـر بعـضي از تركيبات داشتند ولي در كل هيچ ارتباط معناداري بين نوع خاك رنگبر استفاده شده با تغييرات ايجاد شده در پارامترها و افـزايش كيفيـت روغنها ديده نشد. همچنين بهترين كيفيت بعد از رنگبري در روغن سويا ديده شد. نتيجهگيري: با توجه به نتايج بهدست آمده بهتر است خاك رنگبري كه ارزانتر و قابل دسترستر در كشور ما اسـت (خـاك بنتونيـت ايراني) در آينده مورد استفاده قرار گيرد.

کلید واژگان :

نتونيت، خاك رنگبر، رنگبري روغن



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک