چکیده :

زمینه و هدف: بروز مقاومت های دارويي علیه داروهای ضد میکروبي شیمیايي، سبب شده است كه در سال های اخیر به استفاده از گیاهان دارويي در درمان عفونت ها توجه زيادی شود. هدف از اين پژوهش تعیین اثر ضد باكتريايي عصاره گیاهان گل گندم، اسپرک زرد و شاه تره بر روی برخي از باكتری های پاتوژن است. مواد و روش ها: گیاهان مورد آزمايش از شهرستان مرند در استان آذربايجان شرقي ايران در فصل بهار جمع آوری شد و توسط گیاه شناسان سازمان جهاد كشاورزی، به عنوان گل گندم، اسپرک زرد و شاه تره مورد تائید واقع شدند. پس از تهیه عصاره الکلي گیاهان مذكور، تأثیر غلظت های 01 الي 811 میلي گرم بر میلي لیتر، از اين عصاره به روش انتشار از چاهک و انتشار از ديسک بر روی باكتری ها موردبررسي قرار گرفت. آزمايش تعیین حداقل غلظت مهاركنندگي رشد باكتری ها و حداقل غلظت كشندگي به روش رقت در لوله انجام گرفت. )MIC/MBC( باكتری ها یافته ها: يافته ها نشان داد كه اثر مهاری عصاره های الکلي اسپرک زرد و گل گندم بر باكتری های گرم مثبت بیش از باكتری های گرم منفي است همچنین اثر مهاری عصاره های الکلي شاه تره بر باكتری های گرم منفي بیش از باكتری های گرم مثبت است. آنالیز نشان داد كه عصاره گیاهان دارويي بیشترين حساسیت رو به باكتری باسیلوس سرئوس و كمترين حساسیت MBC /MIC آزمون رو به اشريشیا كلي داشت. نتیجه گیری: عصاره الکلي گیاهان مورد بررسي در شرايط آزمايشگاهي بر رشد باكتری های بیماری زا اثرات مهاركنندگي فراوان ای دارد. به منظور كاربرد بالیني اين عصاره ها انجام تحقیقات بالیني ضروری است.

کلید واژگان :

گیاهان دارويي، اثرات آنتي باكتريال، باكتری های پاتوژن، عصاره



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک