چکیده :

امروزه با گسترش علوم و بويژه فناوريهاي غذايي، نقش بيوفيلم ها و تاثير آن ها بر مواد غذايي بيش از پيش مطرح شده است. بیوفیلم ها در پزشکی، صنایع غذایی، سیستم های تصفیه آب و صنعت نفت مشکل ساز هستند. هدف از اين بررسي معرفي بيوفيلم ها، شناسايي اثرات نامطلوب آن ها و راهكارهاي برطرف نمودن اين عوامل در صنايع غذايي بود. بيوفيلم ها از سلولهاي باکتريايي بوجود مي آيند که با تشكيل در مسيرهاي فرآوري شیر سبب کاهش کيفيت آن مي شود. در اثر کاهش سرعت سیالات غذایی و ايجاد جريان آرام در لوله ها و اتصالات احتمال ته نشینی مواد افزایش می یابد. مواد شوينده و پاک کننده براي تميز کردن سطوحی که داراي بيوفيلم مي باشد، به کار مي روند. در اين ميان تركيبات شيميايي در ماده شوينده يا پاک کننده، براي تخريب ماده زمينه اي بيوفيلم استفاده مي شوند. موثر بودن مراحل شستشو، كنترل سختي و کيفيت آب مورد استفاده در بهداشتي نمودن سيستم، زمان مطلوب در معرض قرار گرفتن مواد شوینده با سطوح، كنترل pH و افزودن يک عامل كاهنده سختي آب، عدم استفاده از مواد لاستیکی در مسیر ها و كنترل واشرها بطور مداوم، اطمینان از شيب صحيح خروج فاضلاب و همچنین شناسايي دقیق نقاط بحراني در مخازن و اتصالات از مهمترين عوامل كاهش بيوفيلم ها در فرآوري مواد غذایی مي باشد. بنابراين فراهم نمودن شرایط نامطلوب در رشد میکروارگانیسم ها و استفاده از روشهاي ترکیبی جهت افزایش راندمان حذف بيوفيلم ها تاثير گذار مي باشد.

کلید واژگان :

بيوفيلم، روش هاي حذف، فرآوري مواد غذايي



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک