چکیده :

فرآورده‌های دریایی جزو فساد پذیرترین محصولات در مقایسه با سایر مواد غذایی می‌باشند. کیفیت فرآورده‌های دریایی، به علت آلودگی‌های میکروبی فراوانی که از طرق مختلف ایجاد شده و سرانجام موجبات فساد مواد غذایی را فراهم می‌آورند، به سرعت کاهش می‌یابد. این فرآورده‌ها به سبب دارا بودن مقادیر فراوان اسیدهای آمینه و ترکیبات ازتی، محیط بسیار مناسبی را برای رشد میکرو ارگانیسم‌ها فراهم می کنند. پرتودهی به عنوان یکی از روش‌های موثر و نوین جهت جلوگیری از کاهش فساد در این محصولات مطرح می باشد. پرتودهی عبارت از قرار دادن ماده‌ در برابر میزان کنترل شده‌ و دقیقی از پرتوهای یون ساز (گاما و الکترون) در مدت زمان معین مورد نظر است. پرتودهی به عنوان فرآیندی فنی موثر جهت کاهش میکروارگانیسم‌ها، بهبود ایمنی غذاها و افزایش عمر ماندگاری آنها مورد توجه می‌باشد. تغییرات احتمالی از نظر تغذیه‌ای در اثر پرتودهی به چندین فاکتور از جمله نوع و میزان دز پرتودهی، نوع ماده غذایی، نوع آماده سازی ماده اولیه، بسته بندی، شرایط نگهداری مثل درجه حرارت و زمان ماندگاری بستگی دارد. تحقیقات زیادی نشان داده اند که مواد مغذی اصلی مانند پروتئین‌ها، کربوهیدرات و چربی ها نسبت به دز‌های پرتو تا 10 کیلوگری مقاوم می‌باشند. عناصر غذایی نظیر ویتامین‌های B1 و C‌، همان طور که به حرارت حساس هستند، به پرتودهی نیز حساس می باشند. پرتودهی به منظور کاهش بار میکروبی و افزایش دوره نگهداری فرآورده‌های دریایی مانند کپور معمولی، فیله ماهی¬های شانک دریایی (نمک زنی شده و بسته بندی شده تحت شرایط خلا‌ء)، راشگو (نمک زنی شده) و میگوهای سفید هندی آماده بلع مورد استفاده قرار گرفته است. پرتودهی می تواند روشی موثر در جهت افزایش مدت زمان ماندگاری محصولات دریایی و بهبود ویژگی¬های کیفی این فرآورده از نقطه نظر شاخص های مهم کیفی نظیر بازهای فرار ازته ‌باشد. با توجه به اهمیت کیفیت محصولات دریایی و همچنین نیاز به راهکارهای جدید جهت کاهش اتلاف محصولات دریایی، از این فن آوری می‌توان به عنوان روشی نوین و کارآمد جهت افزایش زمان ماندگاری و کیفیت محصولات در صنایع فرآورده های شیلاتی استفاده نمود. لازم به ذکر است که شناسایی روش های بالقوه و پایدار فرآوری محصولات شیلاتی با کمک انرژی هسته ای جهت دستیابی به دانش بومی ارزشمند، امری ضروری در چشم انداز ایران 1404 مطرح می باشد.

کلید واژگان :

پرتودهی، محصولات شیلاتی، شاخص¬های کیفی، دانش بومی



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک