چکیده :

از آنجا که برگ محل ذخیره و انتقال مواد غذایی قسمت های مصرفی گیاه است، تجزیه برگ یا نسوج فعال گیاه که از سال 1920 رایج شده امروزه یکی از معتبرترین و مطمئن ترین روش های تعیین نیاز غذایی گیاهان کشاورزی است. از آنجا که قسمت های مختلف گیاه در مراحل رشد، میزان مواد غذایی مختلفی دارند بسیار مهم است که در چه مرحله ای از رشد چه قسمتی از گیاه نمونه برداری شود. تجزیه گیاه برخلاف تجزیه خاک کلیه ی مواد غذایی موجود در نسوج مربوطه اندازه گیری می شود و پس از مقایسه با میزان مطلوب ( میزانی که کمتر از آن باعث کاهش محصول می شود) عنصر مورد نیاز گیاه با اطمینان تفسیر می شود. این پژوهش در تیر ماه سال 1392 برای اولین بار در سطح کشور در شهرستان رفسنجان به مدت 45 روز در مؤسسه تحقیقات پسته کشور همزمان با فصل نمونه برداری از برگ درخت پسته(15 تیر تا 15 مرداد) در بخش آزمایشگاه آبیاری و تغذیه صورت گرفت. عصاره گياه مورد نظر با روش خاكستر خشك (dry ash) و هضم با اسيد كلريدريك 3 نرمال بدست آمد. در عصاره صاف شده بیشتر عناصر غیر از ازت قابل اندازه گیری هستند. روشهای آزمایشگاهی مورد نظر عبارتند از: اسپکتروفتومتر، تیتراسیون، جذب اتمی، فلیم فتومتر و روش مدرن ICP. این پژوهش به دلیل استفاده از دستگاه مدرن ICP، از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا این دستگاه روشی جدید، بسیار دقیق، گران و نایاب می باشد. باتوجه به اهمیت محصول پسته در کشور لازم است که کشاورزان با روشهای مختلف اندازه گیری غلظت عناصر موجود در برگ پسته در جهت شناسایی ورفع کمبود های عناصرغذایی موجود در برگ آشنا وآگاهی های لازم راکسب کنند.

کلید واژگان :

تجزیه، برگ پسته، روشهای آزمایشگاهی، ICP



ارزش ریالی : 500000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک