سُماق معرب سماک پارسی گونه معروف (Rhuscoriria) درختچه ایست کوهستانی که میوههای خوشهای دارد و میوه آن پس از کوبیده شدن به عنوان چاشنی ،همراه با غذاهایی همچون کباب استفاده میشود.طعم آن گرایش به ترشی دارد .گیاه سماق از راسته افراسانان (Sapindales) ، تیره پستهایان (Anacardiaceae) است . سماق در قدیم سماک نیز تلفظ میشده و ریشه سُمّاق سریانی است. درختچه سماق در شمیران، تفرش، خراسان، قم، محلات، شیراز، رودبار، تبریز، و باغات اقلید و ܩܡܘܣ ، واژه بعضی از کشورهای خاورمیانه میروید. سماق برای دندان درد مفید است و اشتها را تحریک میکند. لثه را تقویت و از خونریزی معده جلوگیری میکند. به دلیل داشتن تانن فراوان قابض و پاک کننده معده میباشد. خوردن سماق تازه ایجاد مسمومیت میکند. سماق « و » تمتم « ،» سماقیل «،» سماق « همچنین سماق برای بیماران دیابتی بسیار مفید است در کتب طب سنتی با نامهای آمده است. به فرانسوی » الدباغین Corroyere و به انگلیسی Curriers sumaach گفته می شود. درختچه ای است از خانواده Anacardiaceae و نام علمی Rhuscoriaria L. آن می باشد . سماق یکی از ۵۳ گونه گیاهی گلدار است که بیشتر در مناطق نیمه گرمسیری و معتدل میروید و جزو ۰۱ آنتی اکسیدان گیاهی برتر محسوب میشود. کلمه سماق (Sumac) از ریشه یک کلمه قدیمی فرانسوی به نام sumac به معنای قرمز (red) گرفته شده و در آمریکا و اروپا از سماق علاوه بر طعمدهنده، برای مصارف دارویی و صنعت دباغی نیز استفاده میشود. عصاره سماق و ترکیبات زیستی فعال موجود در آن دارای خواص ضد قارچ، ضد میکروبی، آنتی اکسیدان و ضد التهاب است . سماق در طب قرون وسطی جایگاه ویژهای داشته است و از آن علاوه بر ادویه، به عنوان دارو استفاده میکردند. آب سماق در درمان ناراحتیهای معده موثر بوده و قادر به کنترل فشار خون است . این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه، جنوب ایتالیا، آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده می شود. انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه تزیینی داشته و اگر حواسمان نباشد می تواند موجب مسمومیت و خارش گردد. در برخی از کشورها از سماق نوشیدنی تهیه می کنند که جهت تسکین درد معده و اختلالات هضمی موثر است. "سماق" در قدیم "سماک" نیز تلفظ میشده است، در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است . سُماق درختچه ای است کوهستانی که میوههای خوشهای دارد. رنگ میوه آن قرمز و قهوهای است و طعم آن گس است، ولی پس از رسیدن ترش میشود. میوه سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی مانند کباب استفاده میشود . این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده می شود.
کلید واژگان :سماق، خواص درمانی، ترکیبات، کاربرد، خصوصیات گیاهشناسی.
ارزش ریالی : 300000 ریال
با پرداخت الکترونیک