چکیده :

نیپا با نام علمی Distichlis palmeri از گیاهان چندساله خانواده گندمیان Poaceae می باشد؛ که گیاهی متحمل به آبیاری با آب های شور است. گیاهی هالوفیت و متحمل به خشکی و بومی سواحل شمالی خلیج کالیفرنیا در مکزیک بوده و در باتلاق های شور متاًثر از جزر و مد آب دریا رشد می کند. این گیاهی خودرو و اصیل است و دانه هایی همانند گندم تولید می نماید. دانه های نیپا بخش عمده مواد غذایی مورد نیاز بومیان کوکوپا، ساکن در دلتای ریو کلرادو را تأمین می نموده است. محققان در پژوهش های خود به بررسی جنبه های فیزیولوژیکی، آناتومیکی، ژنتیکی و پتانسیل زراعی این گیاه ارزشمند به عنوان یک محصول غذایی بالقوه پرداخته اند و دریافتند که بذور نیپا در محدودۀ شوری 30-0 گرم نمک در لیتر آب؛ بین 60 تا 93 درصد جوانه زنی خواهد داشت. سرعت رشد نسبی گیاه نیپا در دو نوع خاک غرقاب و غیر غرقاب متأثر از شوری (30 گرم نمک در لیتر) به حدود 50 درصد رشد نسبی گیاه در آب های شیرین می رسد، این دانه چند ساله، که در حال حاضر به عنوان یکی از گونه های مهم قرن ها محسوب می شود، گیاهی مناسب برای مناطق گرمسیری شور و فراتر از آن است. توسعه نیپا باید برای موسسات و مسئولین مرتبط به مباحث امنیت غذایی، نمکی زدایی و تغییرات آب و هوایی از اولویت های بالایی برخوردار باشد و ضمن فراهم نمودن بستر کارآفرینی و توسعه کشاورزی فرصتی مناسب براي توسعه، احیا و محافظت از مناطق ساحلی از حوادث شدید آب و هوا فراهم كند.

کلید واژگان :

احیا، دریا، سواحل، شوری، نیپا، هالوفیت



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک