چکیده :

براي افزايش توليدمحصولات كشاورزي راه حل هاي متعددي ارائه شده است،ليكن به خاطرمحدوديت منابع توليد،جهت افزايش توليدات به ارتقاءبهره وري عوامل توليدتوجه ويژه اي ميشود.دراینصورت یک سیستم تولیدي کشاورزي زمانی ازلحاظ اقتصادي پایدارترخواهدبودکه بهره-وري کلآن سیستم نسبت به سیستم دیگربیشترباشد. دراین تحقیق ازشاخص بهره وري کل عوامل تولیدوبهره وري جزئی استفاده شد. بخشي ازداده هاي موردنيازدراين مطالعه ازجمله عملكردتوليد،قيمت وهزينه ي توليدمحصولات زراعي وميزان نهادههاي موردنياز براي توليدمحصولات گوناگون زراعي بااستفاده ازروش نمونه گيري خوشه اي دو مرحله ا ي وازراه مصاحبه ي حضوري وتكميل پرسشنامه باكشاورزان شهرستان بابل دراستان مازندران جمع آوري گردید. همچنين اطلاعات موردنيازدررابطه باسطح زيركشت محصولات زراعي وميزان كل سطح زيركشت محصولات ازواحدآمارسازمان جهادكشاورزي ومديريت جهادكشاورزي شهرستان اخذ گردید. در این پژوهش بهره وری عوامل تولید محصولات برنج و کلزا در دو حالت کشاورز برتر و معمولی مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بخشی از نتایج این پژوهش حاکی از این مطلب است که میانگین بهره ری کل عوامل تولید در محصول برنج به ترتیب برای کشاورز برتر و معمولی برابر با 0.9675 و 0.8598 و برای محصول کلزا ترتیب برای کشاورز برتر و معمولی برابر با 0.4641 و 0.3432 می باشد.

کلید واژگان :

بهره وري عوامل تولید، پایداري کشاورزي، برنج، کلزا



ارزش ریالی : 100000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک