چکیده :

به منظور بررسی اثر شوري بر عوامل موثر بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ماریتیغال و شکرتیغال آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهاي مورد بررسی شامل گونههاي ماریتیغال 150 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد، شوري موجب کاهش ،100 ،50 ، و شکرتیغال و همچنین سطوح 0 درصد و سرعت جوانهزنی و افزایش متوسط زمان جوانهزنی میشود که این کاهش در شکرتیغال بیشتر از ماریتیغال بود. شاخصهاي رشد گیاهچهها (طول و وزن تر و خشک ریشهچه و ساقهچه) نیز تحت تاثیر شوري قرار گرفت. در شوري 50 میلیمولار اغلب صفات ماریتیغال در مقایسه با شکرتیغال، اثر معنیداري نشان نداد، در حالی که در شوريهاي بالاتر این صفات در شکرتیغال کاهش شدیدي در مقایسه با ماریتیغال داشت که این نشان دهنده تحمل نسبی ماریتیغال به شوري میباشد. با وجودي که شوري بنیه اولیه و ثانویه و کارایی استفاده از ذخایر را کاهش داد، استفاده از ذخایر در اثر این تنش افزایش پیدا کرد. محتوي سدیم و پتاسیم و کلسیم ریشهچه در شدتهاي پایین شوري افزایش و با تشدید تنش کاهش نشان داد.

کلید واژگان :

تحمل ، سرعت جوانهزنی، عناصر غذایی، کارایی ذخایر بذر



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک