چکیده :

مقدمه: تغذيه يك فاكتور مهم در درمان بيماران مبتلا به بيماري مزمن كليوي است و رژيم غذايي نامناسب مي تواند باعث كاهش كيفيت زندگي و افزايش مشكلات و ناخوشي و مرگ و مير در اين بيماران شود. اين مطالعه با هدف تعيين تأثير آموزش رژيم غذايي بر شاخ صهاي آزمايشگاهي بيماران تحت درمان با همودياليز انجام گرديد. روش: در اين مطالعه نيمه تجربي، 99 بيمار تحت درمان با همودياليز در بيمارستان امام حسين (ع) ش اهرود در سال 1391 به صورت تصادفي در دو گروه آزمون و كنترل قرار گرفتند . براي جم ع آوري اطلاعات از فرم اطلاعات فردي و چك ليست ثيت آزمايشات استفاده شد . سپس براي گروه آزمون آموزش رژيم غذايي به صورت چهره به چهره اجرا شد اما گروه كنترل آموزش هاي متداول را دريافت كردند. پس از سه ماه مجددأ شاخص هاي آزمايشگاهي بيماران بررسي و ثبت گرديد . داده ها با استفاده از آزمون هاي آماري كاي مجذور، تي مستقل و تي زوجي تجزيه و تحليل شدند. بين مقا دير .(P> يافته ها: دو گروه از نظر متغيرهاي دموگرافيك با يكديگر تفاوت معني داري نداشتند ( 0.05 هموگلوبين، قندخون ناشتا، كراتينين، سديم، پتاسيم، كلسيم، فسفر و آلبومين بيماران دو گروه قبل از مداخله ، تفاوت معني داري .(P< اما بعد از مداخله بين تمامي اين مقادير در دو گروه تفاوت معن يدار بود ( 0.05 (P> وجود نداشت ( 0.05 نتيجه گيري: نتايج مطالعه حاكي از اث رات مثبت بكارگيري آموزش رژيم غذايي بر اكثر شاخص هاي آزمايشگاهي در گروه مداخله در مقايسه با گروه كنترل بود، لذا با توجه به اين امر، ارائه آموزش هاي مرتبط با رژيم غذايي به پرستاران و مسؤولين مربوطه جهت كمك به بهبود شرايط بيماران تحت همودياليز توصيه م يشود.

کلید واژگان :

همودياليز، آموزش، رژيم غذايي، شاخص هاي آزمايشگاهي



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک