چکیده :

این پژوهش در سال 1392 با هدف افزایش بهره وری در تولید ماهی شیربت (Barbus grypus)و بنی (Barbus sharpeyi)توام با اردک در یک دوره پرورش به مدت 8 ماه از فروردین تا آذر ماه در مزرعه حنطوش زاده در روستای دولتی از توابع شهرستان دزفول استان خوزستان انجام شد.در این پژوهش از طرح آماری تصادفی شامل یک گروه شاهد و یک تیمار و هر گروه در یک استخر 3 هکتاری استفاده شده است. در هر دو استخر شاهد و تیمار 900 قطعه بچه ماهی شامل 450 قطعه شیربت و 450 قطعه بنی (50 درصد شیربت، 50 درصد بنی) با میانگین وزنی 67/8±62/20 و 77/7±5/21 گرم معرفی گردید. در استخر تیمار 1350 قطعه اردک 15 روزه 56/47±300 گرمی در 3 مرحله در فواصل زمانی ابتدای دوره، ماه دوم و ماه سوم معرفی شدند. میانگین درجه حرارت در استخر شاهد و تیمار 92/2±68/28 درجه سانتی گراد بود. همچنین میزان pH در استخر شاهد و تیمار 68/0±70/8 و 55/0±61/8 به دست آمد. میانگین وزنی ماهی شیربت و بنی در گروه تیمار به ترتیب 6/1126 و 770 بدست آمد، بنابراین میانگین تولید دو گونه 23/225±506970 و 55/486±346500 گرم ارزیابی شد. همچنین در استخر شاهد نیز میانگین وزنی ماهی شیربت و بنی 1050 و 660 گرم بود و به این ترتیب، میزان تولید به ترتیب 48/138±472500 و 76/172±297000 گرم محاسبه شد. مقایسه گروه شاهد با تیمار نشان می دهد که در استخر پرورش توام با اردک (تیمار) تولید به طور معنی داری افزایش یافته است (05/0P<). در استخر تیمار که پرورش توام با اردک انجام شد وزن اولیه و وزن نهایی اردک ها به ترتیب 56/47±300 و 38/59±3100 گرم به دست آمد. با توجه به اینکه وزن اردک ها به 3100 گرم افزایش یافت، بنابراین میزان تولید گوشت اردک در هر هکتار 4185000 گرم بود.به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که پرورش ماهیان توام با اردک سبب افزایش تولید و بازده استخرهای پرروشی می گردد. همچنین افزایش میزان تولید گوشت اردک نیز وجود دارد. از طرف دیگر با توجه به عدم کوددهی در دوره پرورش هزینه های مربوط به خرید کود و نیروی انسانی نیز کاهش می یابد و استخرها به طور مستمر هوادهی می شوند، علاوه بر آن سبب تولید محصولات ارگانیک و سالم می گردد.

کلید واژگان :

پرورش توام؛ شیربت؛ بنی؛ اردک؛ ارگانیک؛ استان خوزستان



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک