چکیده :

زمینه و هدف: گیاهان دارویی به واسطه داشتن خواص آنتی اکسیدانی ممکن است با کاهش استرس اکسیداتیو باعث بهبود عملکرد ارگانهاي مختلف متاثر از هیپرگلیسمی گردند. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی اثرات تجویز عصاره آبی زعفران به موشهاي دیابتی با تکیه بر اندازهگیري پارامترهاي استرس اکسیداتیو و آنزیمهاي بیوشیمیایی مهم بافت کبد بود. مواد و روشها: 72 ساعت بعد از تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (STZ) (60 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن)، حیوانات با قند خون ناشتاي بیش از 250 میلیگرم بر دسیلیتر به عنوان موشهاي دیابتی در نظر گرفته شدند و گروههاي آزمایشگاهی شامل: 1 (کنترل، 2 (کنترل دارو، 3 (دیابتی و 4 (دیابتی دارو بودند. تیمار از روز هفتم بعد از تجویز STZ با تزریق درون صفاقی عصاره آبی زعفران (200 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن)˓ 5 دوز و هفتهاي یک بار در گروههاي 2 و 4 آغاز شد. در انتهاي دوره آزمایش، بعد از خونگیري و برداشت بافتها، اندازهگیري فاکتورهاي بیوشیمیایی انجام گرفت. یافتهها: نتایج بیانگر اختلال در فعالیت آنزیمهاي مهم کبدي در گروه دیابتی است و عصاره آبی زعفران باعث تنظیم و طبیعی شدن میزان فعالیت آنها گردید. علاوه بر این، عصاره آبی زعفران با افزایش فعالیت آنزیمهاي آنتی اکسیدانی باعث کمکردن استرس اکسیداتیو القایی با دیابت و بنابراین کاهش میزان MDA در گروه 4 نسبت به گروه 3 گردید. نتیجهگیري: عصاره آبی زعفران علاوه بر موثربودن در کنترل قند خون با داشتن توانایی آنتی اکسیدانی باعث حفاظت بافت کبد موشهاي دیابتی از آسیب به واسطه هیپرگلیسمی نیز میشود.

کلید واژگان :

آنزیمهاي آنتی اکسیدانی و بیوشیمیایی استرپتوزوسین دیابت قندي عصاره آبی زعفران کبد



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک