چکیده :

گندم بعنوان مهمترین محصول کشاورزی جهان در اکثر جوامع انسانی بویژه در جوامع کم درآمد، مهمترین منبع غذایی به شمار می‎رود. با افزایش روند تقاضای جهانی گندم شناخت دقیق فرآیندهای فیزیولوژیک کنترل کننده عملکرد این محصول استراتژیک جهت تامین امنیت غذایی و حفظ استقلال کشور امری ضروری است. اولین قدم در این راستا انتخاب ارقامی است که بیشترین میزان عملکرد را نشان می‎دهند. بدین منظور پژوهشی در سال زراعی87 -1386 در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با هدف مقایسه عملکرد 10 رقم مختلف گندم (اینیا، خزر1، گلستان، فلات، تجن، اترک، پاستور، زاگرس، کوهدشت و دریا) و 3 تکرار در شرایط مطلوب زراعی اجرا شد. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (5986 کیلوگرم در هکتار ) مربوط به رقم پاستور و کمترین آن (3888 کیلو گرم در هکتار ) متعلق به رقم اینیا بود. بر اساس نتایج بدست آمده بیشترین عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و تعداد دانه در سنبله در ارقام پر محصول مشاهده شد. تعداد روز تا شروع گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک با عملکرد دانه ارتباط معنی‎داری داشت. همبستگی بین سرعت پر شدن دانه با عملکرد نیز مثبت و معنی‎دار مشاهده شد. مقایسه از نظر شاخص‎های رشد حاکی از آن است که در ارقام پر محصول حداکثر شاخص سطح برگ با گلدهی تطابق بیشتری داشت.

کلید واژگان :

گندم، ارقام، عملکرد، امنیت غذایی.



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک