گندم بعنوان مهمترین محصول کشاورزی جهان در اکثر جوامع انسانی بویژه در جوامع کم درآمد، مهمترین منبع غذایی به شمار میرود. با افزایش روند تقاضای جهانی گندم شناخت دقیق فرآیندهای فیزیولوژیک کنترل کننده عملکرد این محصول استراتژیک جهت تامین امنیت غذایی و حفظ استقلال کشور امری ضروری است. اولین قدم در این راستا انتخاب ارقامی است که بیشترین میزان عملکرد را نشان میدهند. بدین منظور پژوهشی در سال زراعی87 -1386 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هدف مقایسه عملکرد 10 رقم مختلف گندم (اینیا، خزر1، گلستان، فلات، تجن، اترک، پاستور، زاگرس، کوهدشت و دریا) و 3 تکرار در شرایط مطلوب زراعی اجرا شد. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (5986 کیلوگرم در هکتار ) مربوط به رقم پاستور و کمترین آن (3888 کیلو گرم در هکتار ) متعلق به رقم اینیا بود. بر اساس نتایج بدست آمده بیشترین عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و تعداد دانه در سنبله در ارقام پر محصول مشاهده شد. تعداد روز تا شروع گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک با عملکرد دانه ارتباط معنیداری داشت. همبستگی بین سرعت پر شدن دانه با عملکرد نیز مثبت و معنیدار مشاهده شد. مقایسه از نظر شاخصهای رشد حاکی از آن است که در ارقام پر محصول حداکثر شاخص سطح برگ با گلدهی تطابق بیشتری داشت.
کلید واژگان :گندم، ارقام، عملکرد، امنیت غذایی.
ارزش ریالی : 300000 ریال
با پرداخت الکترونیک
جزئیات مقاله
- کد شناسه : 6143635761858685
- سال انتشار : 1392
- نوع مقاله : مقاله کامل پذیرفته شده در کنفرانس ها
- زبان : فارسی
- محل پذیرش : همایش ملی ارتباط صنعت و دانشگاه. سازمان بسیج مهندسین استان مازندران. 5 اسفند
- برگزار کنندگان :
- تاریخ ثبت : 1394/04/17 16:43:38
- ثبت کننده : سلمان دستان
- تعداد بازدید : 220
- تعداد فروش : 0