بهمنظور بررسی اثر منابع مختلف تغذیهای(شیمیایی،آلی) در شرایط تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف برنج آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان ساری در سال 1395 بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای موردبررسی عامل اصلی در دو مرحله رشدی گیاه شامل ( آغاز پنجه دهی، انتقال مجدد) و همینطور عدم تنش بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد و عامل فرعی آن چهار سطح منابع کودی شامل ورمی کمپوست 6 تن در هکتار و کمپوست آزولا 8 تن در هکتار، اسید هیومیک با مصرف 5/4 لیتر در هزار لیتر آب و کود رایج برای ارقام شیرودی و طارم محلی به ترتیب،N150.P75.K90 , N100.P50.K50 کیلوگرم در هکتار به کرتهای آزمایشی اعمال شد و عامل فرعی فرعی به همراه دو رقم برنج شیرودی، طارم محلی مورد آزمایش قرار گرفت.نتایج نشان داد حداکثر عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی صورت گرفته در مرحله آغاز پنجه دهی با مصرف اسید هیومیک در رقم شیرودی به میزان 5577.9 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. بیشترین عملکرد بیولوژیکی در شرایط تنش خشکی اعمالشده در مرحله آغاز پنجه دهی با مصرف منابع کودی اسید هیومیک در رقم شیرودی به دست آمد. بیشترین و کمترین میزان آب مصرفی به ترتیب در شرایط عدم تنش و تنش خشکی اعمالشده در مرحله انتقال مجدد در رقم شیرودی و طارم محلی با مصرف منابع کودی کودم مرسوم N.P.Kو اسید هیومیک حاصل شد و حداکثر میزان بهرهوری آب مصرفی در شرایط تنش خشکی صورت گرفته در مرحله رشدی آغاز پنجه دهی در رقم شیرودی با مصرف منابع کودی اسید هیومیک به دست آمد بنابراین با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش اسید هیومیک نقش قابلتوجه ای در افزایش صفات عملکردی و بهره وی آب مصرفی با کاهش خسارت ناشی از تنش خشکی در ارقام ایفا میکند.
کلید واژگان :برنج، تنش خشکی، عملکرد، بهرهوری آب مصرفی، منابع کودی
ارزش ریالی : 300000 ریال
با پرداخت الکترونیک